Internet Explorer -selainta ei enää aktiivisesti tueta. Suosittelemme käyttämään sivustoamme esimerkiksi Google Chrome tai Mozilla Firefox -selaimilla.

Juustoa salaattiin – tunnetko salaattijuustot

Teksti:
Taina Salovaara
Kuvat:
SOK
Julkaistu: 25.5.2016
|
Muokattu: 31.8.2020
Juusto on mainio maku- ja proteiinilisä monenlaisiin salaatteihin. Tutustu salaattijuustoihin!

Arkisalaateissa juusto saa olla vähäsuolaista ja kevyttä. Hyvä valinta on esimerkiksi koko perheen makuun sopivat tuorejuustot, esimerkiksi raejuusto, pehmeä kotijuusto tai leipäjuusto. Niitä saa myös laktoosittomina.

Mozzarella, halloumi ja fetajuusto ovat tuttuja salaattijuustoja eteläisestä Euroopasta. Koska fetaa saa valmistaa vain Kreikassa käytetään muualla valmistetuista fetan kaltaisista juustoista esimerkiksi salaattijuusto-nimeä. Halloumin ominaisuuksiin kuuluu korkea sulamispiste, joten se tarjotaan aina paistettuna. Myös helposti sulavaa mozzarellaa kannattaa kokeilla lämpimissä salaateissa.

Juustoa voi tehdä kotonakin. Piimäjuusto on perinteinen pitoruoka, jonka tekeminen ei ole vaikeaa. Valmistusvälineiksi tarvitaan iso kattila, reikäkauha, sideharsokangasta ja siivilä.

1. LEIPÄJUUSTO on Pohjois-Suomesta kotoisin oleva perinneherkku, joka valmistetaan juoksuttimen avulla lehmänmaidosta. Juustomassa muotoillaan ohueksi kiekoksi, ja se paistetaan ruskeatäpläiseksi. Hampaissa mukavasti narskuvaa leipäjuustoa voi paloitella kylmänä salaatin joukkoon tai sen voi tarjota grillissä tai paistinpannulla lämmitettynä salaatin päällä. Kermassa kuumennettu ja sokerilla maustettu leipäjuusto sopii myös hedelmä- tai marjasalaatin seuraksi.

2. RAEJUUSTO on kevyeen ruokavalioon sopiva miedon makuinen tuorejuusto. Raejuusto valmistetaan pastöroidusta maidosta maitohappokäymisen avulla. Raejuuston rasvaprosentti vaihtelee 0,3–5%. Raejuusto on hyvä proteiinin lähde. Mitä vähemmän rasvaa juustossa on, sitä enemmän se sisältää proteiinia. Raejuusto sopii erityisen hyvin sekoitettavaksi arkisiin koko perheen salaatteihin ja raasteisiin.

3. FETA ja sen kaltaiset juustot valmistetaan lampaan, vuohen- tai lehmänmaidosta juoksuttamalla ja hapattamalla. Juusto säilötään yleensä suolaveteen. Hapahkon makuiset ja suolaiset feta- ja salaattijuustot sopivat hyvin pelkistä kasviksista valmistettuihin salaatteihin. Murennetusta fetasta ja kermaviilistä tulee myös hyvä salaattikastike.

4. KOTIJUUSTO on vähärasvainen lehmänmaidosta valmistettu tuorejuusto. Kotijuuston maku on mieto ja raikas. Rakenteeltaan pehmeä juusto on helppo leikata viipaleiksi tai kuutioiksi. Kotijuusto sopii hyvin kesäisiin viher- ja kalasalaatteihin.

5. HALLOUMI on alun perin kotoisin Kyprokselta. Juusto valmistetaan lampaan-, vuohen- tai lehmänmaidosta tai niiden sekoituksesta. Juoksettamisen jälkeen juusto keitetään vahvassa suolavedessä. Keittäminen antaa sille ominaisen kumimaisen rakenteen. Korkean sulamispisteensä ansiosta halloumi sopii hyvin grillattavaksi. Suolaisuutta voi poistaa liottamalla juustoa ennen paistamista kylmässä vedessä.

6. MOZZARELLA on lehmän- tai vesipuhvelinmaidosta valmistettu puolipehmeä, miedon makuinen tuorejuusto. Säilyvyyden parantamiseksi juusto pakataan suolaliemeen. Mozzarellaa on saatavana sekä palloina että kokonaisena tai siivutettuna tankona. Pallomozzarellan voi leikata salaattiin joko viipaleiksi tai repiä käsin suikaleiksi.

Katso resepti ja tee itse piimäjuustoa

Lisää aiheesta