Internet Explorer -selainta ei enää aktiivisesti tueta. Suosittelemme käyttämään sivustoamme esimerkiksi Google Chrome tai Mozilla Firefox -selaimilla.

Kevät on lampurin sesonki

Teksti:
Marika Harjumaa
Kuvat:
SOK
Julkaistu: 10.4.2017
|
Muokattu: 31.8.2020
Lammastiloilla on menossa vuoden kiireisin aika.

Karitsalauma kirmaa ympäri lampolaa Kotikosken tilalla. Uuhet keskittyvät syömiseen, mutta vilkaisevat välillä, missä jälkikasvu viilettää.

Lampuri Kari Kotikosken tila Somerolla siirtyi luomuun vuonna 2009. Ennen siellä kasvatettiin kanoja ja tavallisia lampaita ja viljeltiin viljaa.

"Torjunta-aineiden ruiskuttaminen alkoi tuntua tympeältä. Tila ei myöskään tuottanut viljanviljelyllä. Päätimme satsata luomulampaisiin."

Luomulampaat eivät tarvitse kaupasta kuin kivennäisiä ja suolakiviä. Eläinten ruoka tuotetaan enimmäkseen tilalla.

Kari pitää tilaa vaimonsa Elisa Kotikosken kanssa. Työtä on paljon.

"Olemme eläinrakkaita, joten eläinten kanssa touhuaminen sopii meille", sanoo Elisa Kotikoski.

Kevät on lampureille kiireistä aikaa. Karitsoja tulee maailmaan sitä tahtia, että lampolassa käydään kolmen tunnin välein öin ja päivin.

"Jos karitsa kuolee, päivä on pilalla. Onneksi suurin osa karitsoinnista sujuu hyvin", Kari Kotikoski sanoo.

Kesällä Karin ja Elisan työ muuttuu, kun lampaat muuttavat laitumelle. Silloin heillä on apunaan seitsemän uskollista työntekijää: tilan bordercolliet.

Lisää aiheesta