Internet Explorer -selainta ei enää aktiivisesti tueta. Suosittelemme käyttämään sivustoamme esimerkiksi Google Chrome tai Mozilla Firefox -selaimilla.

Kokkaa ilman maitotuotteita – näin korvaat kermat, maidot, voit ja juustot ruoanlaitossa

Teksti:
Kati Pohja
Kuvat:
123RF
Julkaistu: 19.6.2019
|
Muokattu: 31.8.2020
Maitotuotteiden korvaaminen ruoanlaitossa ja leivonnassa on helppoa erilaisilla kasvijuomilla sekä vegaanisilla tuotteilla. Katso vinkit!

Kermavaahto, lettutaikina, makaronilaatikko, juustot ja kastikkeet – kaiken tämän ja paljon muuta voit valmistaa myös ilman maitotuotteita. Maidottomia herkkuja ja ruokia tarvitsevat esimerkiksi maitoallergiset ja vegaanit.

Monista ruoista maidon voi jättää kokonaan pois tai korvata esimerkiksi vedellä ja liemikuutiolla. Näin onnistuvat monet keitot sekä laatikkoruoat, kuten esimerkiksi makaronilaatikko.

Kasvijuomat

Kaurasta, soijasta, riisistä, pähkinöistä, mantelista, hirssistä, tattarista ja kookoksesta valmistettavat kasvijuomat eli ”kasvimaidot” soveltuvat monipuolisesti ruoanlaittoon ja leivontaan lehmän maidon tilalla käytettäväksi. Ne sopivat myös sellaisenaan juotavaksi sekä murojen ja puurojen kanssa syötäväksi. Monet niistä sopivat myös kahviin ja muihin kuumiin juomiin. Saatavilla on myös erityisesti kuumaan kahviin lisättäviä vegaanisia kasvijuomia.

Suosituimpia kasvijuomia ovat soijajuoma ja kaurajuoma, jotka puhekielessä tunnetaan usein nimillä soijamaito ja kauramaito. Soijajuoma valmistetaan vedestä ja soijasta. Soijajuomia on saatavilla makeutettuna ja makeuttamattomina, kevyenä eli vähemmän rasvaa sisältävinä, luomuna, kalsiumilla rikastettuna sekä kaakaolla tai vaniljalla maustettuna.

Kaurajuoma on soijajuomaa paksumpaa ja sitä on saatavilla myös suklaan makuisena. Myös kaurajuoma on monipuolinen tuote ruoanlaitossa ja leivonnassa. Kaurajuomasta valmistuu esimerkiksi erinomainen maidoton pulla.

Muista kasvijuomista poiketen kookosmaidolla on voimakas ominaismaku, joten se soveltuu käytettäväksi silloin, kun ruokaan halutaan kookoksen makua. Kookosmaito sopii hyvin esimerkiksi mausteisiin aasialaisiin ruokiin, jälkiruokiin, leivontaan sekä ohukaistaikinoihin. Jääkaappikylmänä kookosmaito vaahtoutuu, jolloin sitä voi käyttää kermavaahdon tapaan kakkupursotuksiin. Laita kookosmaito jääkaappiin edellisenä päivänä. Avaa purkki ja valuta irtoava neste pois ennen vaahdoksi vatkaamista.

Soija- kaura- ja kookoskermat

Soija- ja kaurakermat sopivat kaikkiin ruokiin, joihin kaivataan korvaajaa ruokakermalle. Niitä voi käyttää niin kastikkeissa, laatikkoruoissa, keitoissa kuin padoissakin. Kermaviilille löytyy korvaaja esimerkiksi kauraranskankermasta tai valutetusta soijajogurtista.

Jälkiruoat ja välipalat

Jäätelöistä, jogurteista, vanukkaista ja muista välipalatuotteista löytyy laaja kirjo kasvipohjaisia vaihtoehtoja, jotka eivät sisällä maitoa. Niitä voi syödä sellaisenaan tai käyttää jälkiruokiin maidollisten tuotteiden tapaan. Myös vaniljakastikkeita löytyy kasvipohjaisina. Ne sopivat sellaisenaan tarjottavaksi, kylmiin jälkiruokiin ja osan niistä voi myös vaahdottaa. Maitorahkan puolestaan voi korvata esimerkiksi ”soijarahkalla” (Alpro Go On) tai ”soijajogurtilla”.

Voi ja margariini

Voin ja margariinin voi korvata ruoanlaitossa ja leivonnassa kasviperäisellä, maidottomalla leivontamargariinilla. Myös neutraalin makuinen rypsiöljy soveltuu ruoanlaittoon ja moniin leivonnaisiin. Tällöin 100 g voita tai margariinia korvataan ¾ dl rypsiöljyllä.

Juustot

Kasviperäisiä juustoja alkaa olla tarjolla jo melko hyvin, niin kovina, vegaanisina juustoina kuin levitettävinä tuorejuustotyyppisinä vegaanisina tuotteina. Jotkin niistä sulavat varsin hyvin, mutta kuorrutteita tehdessä kannattaa valita tuote, jota suositellaan esimerkiksi pizzalle ja lisätä raasteeseen hiukan kaurakermaa.

Joihinkin ruokiin, kuten esimerkiksi pizzaan tai pastaan voi lisätä ravintohiivahiutaleita juustoista makua tuomaan. Hiutaleet eivät sula, joten ne eivät sovellu esimerkiksi kuorrutuksiin. Tuorejuuston kaltaisia, vegaanisia levitteitä voi käyttää leipien päälle, mutta osaa niistä, esimerkiksi Oatlyn påMackania, voi käyttää tuorejuuston tapaan kaikkeen ruoanlaittoon ja leivontaan.

Katso maidottomia reseptejä