Internet Explorer -selainta ei enää aktiivisesti tueta. Suosittelemme käyttämään sivustoamme esimerkiksi Google Chrome tai Mozilla Firefox -selaimilla.

Maistuisiko mocktail? Testaa raikas kesädrinkki ravintola Urban Rabbitin tapaan

Teksti:
Leena Lukkari
Kuvat:
Anna Huovinen
Julkaistu: 18.5.2020
|
Muokattu: 31.8.2020
Kylmät drinkit kuuluvat kesään. Yhä useammin cocktail on alkoholiton eli mocktail.

Alkoholittomien juomien suosio jatkaa kasvuaan osana terveys- ja hyvinvointitrendiä. Liikunnasta saatavaa hyvää oloa ei haluta sotkea alkoholilla. Myös sosiaalinen media lisää sosiaalista kontrollia: humala ei näytä hyvältä Instagram-feedissä.

Alkoholittomia juomia myydään kaupoissa entistä enemmän, ja ravintoloiden juomalistoille ovat nousseet alkoholittomat cocktailit eli mocktailit.

”Pääasia ei enää ole päihtyminen, vaan seurustelu. Mocktaileja tilataan seurustelujuomaksi tai aterialla alkumaljaksi”, kertoo Triplan Urban Rabbit -ravintolan liikeideapäällikkö Ilkka Saloranta Helsingistä.

Asiakkaat arvostavat mocktailien valmistukseen tarvittavaa käsityötä ja tuoreita raaka-aineita. Mehusta mocktailin erottavat hapot ja rakenne, joita saadaan esimerkiksi tuorepuristetuista sitrusmehuista ja marjoista. Myös ulkonäkö on tärkeää: tarkoituksena on saada aikaan wau-efekti.

Vinkki: Teesiirappi säilyy kylmässä noin kuukauden. Tee kerralla isompi satsi ja käytä erilaisiin cocktaileihin.

”Vaikka mock tarkoittaakin englanniksi valetta, ei moderni alkoholiton cocktail häviä laadussa alkoholilliselle versiolle”, Saloranta vakuuttaa.

Hän ennustaa, että baarien taas avautuessa drinkeissä maistuvat kurkku, inkivääri ja granaattiomena. Myös yrttien, kuten basilikan, mintun ja rosmariinin suosio jatkuu.

Hedelmäinen teemocktail

Teesiirappi

  • 1 dl vettä
  • 1 dl sokeria
  • 1 rkl maustettua vihreää teetä (Paratiisi Sen Cha)

Drinkki

  • noin 1 l jääpaloja
  • 8 rkl (2 rkl/lasi) teesiirappia
  • 8 rkl (2rkl/lasi) sitruunamehua
  • 8 rkl (2 rkl/lasi) karpalomehua
  • 1 tlk (33 cl) tonic-vettä

Lisäksi

  • ½ sitruunaa
  • ½ dl jäisiä karpaloita
  1. Mittaa vesi ja sokeri pieneen kattilaan, kuumenna ja keitä 2–3 minuuttia. Siirrä kattila pois liedeltä, lisää tee ja anna jäähtyä huoneenlämpöiseksi. Siivilöi siirappi.
  2. Täytä noin 3 dl:n vetoiset lasit jääpaloilla. Mittaa siirappi sekä sitruuna- ja karpalomehu laseihin. Lisää kuhunkin lasiin reilu puoli desiä tonicia ja sekoita juomat lusikalla. Voit sekoittaa juoman myös cocktailravistimessa.
  3. Pese sitruuna ja leikkaa siitä 4 ohutta viipaletta. Koristele juomat karpaloilla ja sitruunaviipaleilla.

Kokeile myös näitä!