Miksi chili polttaa? | Yhteishyvä
Internet Explorer -selainta ei enää aktiivisesti tueta. Suosittelemme käyttämään sivustoamme esimerkiksi Google Chrome tai Mozilla Firefox -selaimilla.

Miksi chili polttaa?

Miksi chili polttaa?

Uusi chilitietämys on hyödyllistä kasvinjalostajille. Tulevaisuudessa saatamme päästä maistelemaan esimerkiksi tomaattilajia, joka sisältää suuta mukavasti polttelevaa kapsaisiinia.

Chilin tulisuus johtuu kapsaisiinimolekyylistä. Kapsaisiinilla on myös lääkinnällistä käyttöä.

Jaa Somessa
Teksti:
Petja Partanen
Kuvat:
SOK

Puraisu väkevästä chilistä tuntuu sytyttävän koko suun tuleen. Syynä on chilipaprikoiden sisältämä kapsaisiinimolekyyli, joka aiheuttaa hermosoluissa samanlaisen impulssin kuin lämpö tai hankaus. Se huijaa suun lämpöä aistivia reseptoreja lähettämään varoitusviestin aivoille.

Tämä suojauskeino kehittyi chilipaprikalle evoluution myötä. Tulisuus on tehnyt siitä viljellyn maustekasvin, jolla on myös lääkinnällistä käyttöä. Kapsaisiinia käytetään muun muassa lihas- ja nivelkipujen lievitykseen.

Kapsaisiinin syntymekanismi chilipalon sisällä oli pitkään arvoitus, kunnes tämän vuoden tammikuussa Nature Biotechnology -lehdessä julkaistu tutkimus valaisi asiaa.

Tutkijat kartoittivat ensi kertaa chilin geeniperimän ja selvittivät monivaiheisen kemiallisen synteesin, jonka tuloksena kapsaisiinia syntyy. Kapsaisiinisynteesin takana on yksi ainoa geeni. Tämä erottaa chilipaprikan vaikkapa miedommanmakuisesta lähisukulaisestaan tomaatista.

Julkaistu: 21.8.2014
Muokattu: 15.5.2019
Jaa Somessa