Internet Explorer -selainta ei enää aktiivisesti tueta. Suosittelemme käyttämään sivustoamme esimerkiksi Google Chrome tai Mozilla Firefox -selaimilla.

Monikäyttöinen maitojauhe

Teksti:
Katri Schröder
Kuvat:
SOK
Lähde:
Valio.fi
Julkaistu: 3.6.2013
|
Muokattu: 15.1.2024
Maitojauhe on oiva apu kesämökin keittiössä. Maitojauheesta saadaan maidon tapaan käytettävää sekoittamalla siihen vettä.

Maitojauhe valmistetaan tuoreesta maidosta haihduttamalla vettä. Jauhe sisältää maidon luonnollista proteiinia ja kalsiumia. Se on homogenoimaton eli vähemmän käsitelty maitotuote. Maitojauheesta saadaan maidon tapaan käytettävää sekoittamalla 2 dl maitojauhetta 1 litraan vettä. Kesämökeille, veneisiin ja retkille, joissa kylmäsäilytystilat ovat puutteellisia, maitojauhe on kätevä. Jauhe on hyvin säilyvässä muodossa eikä tarvitse kylmäsäilytystä. Maitojauhe säilyy hyvin suljettuna kuivassa, huoneenlämmössä kolme kuukautta.

Maitojauhe sopii jokapäiväiseen käyttöön ja sillä voi korvata ruuanvalmistuksessa ja leivonnassa niin maidon kuin munankin.

Maitojauhe leivonnassa

Maitojauhe lisää leivonnaisiin kuohkeutta ja antaa niille täyteläisen maun. Kananmunan asemesta maitojauhe-vesiseoksella voi loihtia pulliin kullankeltaisen paistopinnan, joka sopii kanamuna-allergikoille. Leivonnaisten voiteluun käytettäessä sekoita yksi osa maitojauhetta yhteen osaan vettä.

Leivonnassa maitojauhe sekoitetaan usein kuivien aineiden joukkoon, mutta voidaan myös sekoittaa taikinassa käytettävään nesteeseen. Maitojauhe säilyttää leivonnaiset mehevinä pidempään, koska jauhe sitoo kosteutta. 1 dl maitojauhetta painaa 60 g.

Maitojauhe ruoanlaitossa

Ruoanvalmistuksessa maitojauhetta voidaan käyttää joko maidoksi valmistettuna tai suoraan muihin aineisiin sekoitettuna. Kuohkeuta perunamuusi sekoittamalla maitojauhetta joukkoon soseutusvaiheessa. Puuroihin ja keittoihin maitojauhe lisätään pieneen vesimäärään sekoitettuna, kun ruoka on kypsää. Näin vältetään ruoan palaminen pohjaan. Uuniruokiin, kuten pannukakkuihin ja laatikkoruokiin, maitojauhe sekoitetaan jo alkuvaiheessa antamaan ruoalle rakennetta.

Lisää aiheesta