Internet Explorer -selainta ei enää aktiivisesti tueta. Suosittelemme käyttämään sivustoamme esimerkiksi Google Chrome tai Mozilla Firefox -selaimilla.

Kokeilee samppanjaa myös ruokajuomana.

Näin maistat viiniä oikein – vältä turhat mokat ravintolassa

Teksti:
Sara Malmberg, SOK
Kuvat:
SOK
Julkaistu: 11.6.2018
|
Muokattu: 31.8.2020
Tarjosiko tarjoilija viiniä maistettavaksi? Otitko huikan, nielaisit ja sanoit sen olevan hyvää, vaikka et maistanut mitään? Poimi helpot vinkit viinin maistamiseen.

Nykyään viineissä harvoin on korkkivikoja, joten viiniä maistatetaan ravintoloissa myös sen takia, pitääkö asiakas sen mausta.

Kun olet tilaamassa viiniä, kuvaile rohkeasti ravintolahenkilökunnalle, millaisesta viinistä pidät: makeaa, kuivaa, hedelmäistä vai täyteläistä...

Jyväskyläläisen Frans & Sandran ravintolapäällikkö Kalle Heinäsuo kertoo, että usein viinin suosittelu alkaa heillä asiakkaan mieltymyksistä kyselemällä. Suosituksiin vaikuttaa paljon myös se, mitä viinin kanssa syödään, jos kyse on ruokajuomasta.

"Riippuen makumaailmasta ja mieltymyksistä, toiselle hyvä viini voi olla toiselle ihan erilaista. On aina kiva kuulla, kun löytää asiakkaalle sopivan, oikeanlaisen viinin," Heinäsuo kertoo.

Tarjoilijalle voi sanoa, jos et pidä viinistä.

Kun viinipullo avataan, Frans & Sandran ravintolahenkilökunta testaa ensin viinin tuoksun. Näin varmistetaan, että juoma on kunnossa. Tänä päivänä korkkivikoja on hyvin vähän ja kierrekorkin käyttö on yleistynyt myös laatuviineissä.

Kun maistat viiniä ravintolassa:

  • Kerro tarjoilijalle, millaisesta viinistä pidät tai mitä toivoisit.
  • Pyörittele viiniä ensin lasissa, jotta tuoksut ja maut tulevat esiin. 
  • Purskuta viiniä hetki suussa, jotta aistit kunnolla viinin maun. 
  • Mieti, pidätkö viinin tuoksusta ja mausta. 
  • Tarjoilijalle voi sanoa, jos et pidä viinistä ja toivoisit jotain muuta.

Kun maistat viiniä kotona:

  • Älä maista punaviiniä liian kylmänä tai valkoviiniä liian lämpimänä.
  • Odota hetki, kun avaat pullon, jotta viinin maut ja tuoksut avautuvat. Maista vasta hetken kuluttua. Etenkin täyteläisten viinien kanssa kannattaa odottaa tovi.
  • Kaada viini oikeanlaiseen lasiin. Tälläkin on merkitystä tuoksun ja maun kannalta.
  • Vinkki: Maista samppanjaa valkoviinilasista! Saat tuoksut ja maut uudella tavalla esiin.

Kannattaa myös miettiä, mitä on laittanut suuhun juuri ennen maistamista.

"Pahin mahdollinen on Sisu-pastilli tai piparmintun maku, joka pilaa viinin maun. Ennen maistamista on hyvä ottaa huikka vettä, jotta maku suussa neutralisoituu", Kalle Heinäsuo vinkkaa.

Kokeile kalan kanssa punaviiniä tai pihvin kanssa valkoviiniä.

Heinäsuo neuvoo kokeilemaan rohkeasti kalan kanssa kevyttä punaviiniä tai pihvin kanssa valkoviiniä. Samppanja toimii myös hyvin ruoan kanssa, läpi aterian.