Internet Explorer -selainta ei enää aktiivisesti tueta. Suosittelemme käyttämään sivustoamme esimerkiksi Google Chrome tai Mozilla Firefox -selaimilla.

Ota ruokasuunnittelussa käyttöön kolmen kohdan taktiikka ja vältä hävikkiä arjessa

Teksti:
niina mälkiä
Kuvat:
Tuomas Kolehmainen
Julkaistu: 9.2.2021
|
Muokattu: 28.8.2023
Ruokahävikkiä on yllättävän helppo ehkäistä pienellä suunnittelulla ja hyvillä valinnoilla jo ostoksia tehdessä. Kokeile kolmen kohdan taktiikkaa, ja säästä samalla aikaa ja rahaa.

Ota käyttöön kolmen kohdan taktiikka

Suunnittele kolme asiaa etukäteen: ruokalista, ostoslista ja kauppapäivät.

Aloita ruokalistasta. Suunnittele viikon ruoat etukäteen. Kurkista kaappeihin ja mieti, mitä kotona jo olevista aineksista syntyisi ja kirjoita ostoslistaan vain tarvittavat lisäraaka-aineet. Kun haluat testata uuden reseptin, mieti tarvitseeko sitä varten ostaa kaikki reseptissä mainitut ainekset. Jos ruokaan lorautetaan vain vähän siirappia, voit käyttää sen asemesta hunajaa tai sokeria, jos siirapille ei ole muuta käyttöä. Jos kokkaat yhdelle tai kahdelle, suunnittele miten käytät raaka-aineet, joista riittää useaan ruokaan. Esimerkiksi kun teet pienen kaalilaatikon, mitä muuta voit valmistaa samasta kaalista?

Pidä ostoslista ja kynä jääkaapin lähellä ja kirjoita puutteet listaan sitä mukaa kuin huomaat ne. Näin et osta juustoa tai kananmunia vain varmuuden vuoksi. Jos et ehdi tai muista tehdä ostoslistaa, nappaa kännykällä kuva jääkaapin sisällöstä, niin voit tarkistaa kaupassa puuttuuko jotain tärkeää.

Suunnittele kauppapäivät. Tee isot ostokset esimerkiksi kerran viikossa ja osta silloin hyvin säilyvät ainekset. Täydennä jääkaappia viikon mittaan pienemmillä pakkauksilla ja herkästi pilaantuvilla ruoilla.

Hyödynnä verkkokauppaa ja punalapputuotteita

Hyvin suunnitellun ostoslistan pohjalta voit tehdä ruokaostokset nopeasti verkkokaupassa ja noutaa ne valmiiksi pakattuina tai tilata ostokset kotiin kuljetettuina. Hankit juuri ne tuotteet, jotka tarvitset, ja säästät aikaakin.

Ruokakaupassa voit vähentää hävikkiä ostamalla niin sanottuja punalaputettuja tuotteita, joiden hinta on alennettu. Kun bongaat houkuttelevan punalapputuotteen, mieti sopisiko se johonkin suunnittelemaasi ruokaan. Tarkista tuotteen päiväys ja käytä se ennen viimeistä käyttöpäivää.

Valitse sopiva pakkauskoko. Isossa pakkauksessa ruoan kilohinta saattaa olla alempi, mutta pienempi pakkaus voi loppupelissä tulla edullisemmaksi. Ehditkö varmasti käyttää tuotteen siinä ajassa, minkä se säilyy avatussa pakkauksessa?

Jatka kylmäketjua kaupasta kotiin. Pakkaa herkästi pilaantuvat ruoat kylmäkassiin ja varmista, etteivät ostokset joudu olemaan pitkiä aikoja lämpimässä. Kaupassa voit kerätä ensin kuivatavarat ja kasvikset ja vasta lopuksi kylmää vaativat ruoat.

Kokkaa satokausikasviksista ja sesonkikalasta

Herkullinen, terveellinen ja hyvä tapa ehkäistä hävikkiä on nauttia sesongin parhaita makuja. Kun kokkaat ajankohtaisista satokausikasviksista ja sesonkikaloista, varmistat että sesongin satoisimmat kalat ja kasvikset päätyvät tuottajilta ruokapöytiin tuoreina. Satokauden parhaat raaka-aineet ovat kaupassa hyvin esillä, ja niitä kannattaa ottaa joustavasti mukaan omiin suosikkiruokiin.

Pidä hävikkipäiväkirjaa

Kun tulet kaupasta kotiin, laita ostokset heti kylmään ja vältä hävikkiä järjestelemällä jääkaappi oikein. Pakasta tuoreina ruoat, joita olet ostanut ison satsin pakastamista varten. Leikkaa esimerkiksi iso limppu saman tien kahtia ja laita puolet pakastimeen.

Käytä jääkaapista ensimmäiseksi ne ruoat ja ainekset, jotka pilaantuvat nopeimmin: tuore kala ja liha, lehtivihannekset ja kasvikset sekä maitotuotteet. Avatut ruokapakkaukset kannattaa myös käyttää loppuun nopeasti, sillä avaamisen jälkeen pilaantuminen saa lisää vauhtia.

Pidä hävikkipäiväkirjaa. Kirjaa ylös kaikki valmiit ruoat ja raaka-aineet, jotka heität pois. Ovatko ne jääkaappiin unohtuneita kasviksia vai ruokaa, jota olet valmistanut liikaa? Muutaman viikon jälkeen huomaat helposti, missä on vielä mahdollista parantaa.

Täältä löydät lisää näppäriä hävikkivinkkejä ja -reseptejä