Internet Explorer -selainta ei enää aktiivisesti tueta. Suosittelemme käyttämään sivustoamme esimerkiksi Google Chrome tai Mozilla Firefox -selaimilla.

Pannu, kattila ja pata – kuinka löydät sen oikean?

Teksti:
Minna Nevalainen
Kuvat:
SOK
Julkaistu: 25.11.2015
|
Muokattu: 31.8.2020
Teflonia, alumiinia, keraamista pintaa vai ruostumatonta terästä? Valitse sopivin paistinpannu tai kattila oman kodin keittiöön.

Totta on, että vähällä pärjää: hanki ennemmin pari laadukasta paistinpannua tai kattilaa kuin monta halpaa. Ennen ostoksia on hyvä tarkistaa kotilieden koko ja materiaali sekä miettiä, mihin tarkoitukseen astiaa käyttää.

Valitse aina oikeankokoinen keittoastia. Jos levyllä on liian pieni pata, energiaa kuluu hukkaan. Liian suuri astia taas lämpenee hitaasti ja epätasaisesti. Valurautalevyiselle ja keraamiselle liedelle käyvät kaikki keittoastiat, mutta keraamiselle induktioliedelle sopivat vain magnetisoivat materiaalit, kuten emali, valurauta sekä erikoispohjilla varustetut teräs- ja alumiiniastiat.

Entä mitä yleensä kokkaat ja kuinka monelle? Jos kattila on laitettavalle annokselle liian pieni, ruoka kiehuu helposti yli. Liian suuressa kattilassa taas pieni ruoka-annos palaa herkästi pohjaan.

Kokeile astian painoa ja kahvaa kaupassa. Tärkeää on, että jaksat nostaa pannun yhdellä kädellä. Kahvan tulee kestää kuumuutta ja olla riittävän tukeva sekä tiukasti kiinni.

Tutustu aina pannun tai kattilan käyttö- ja huolto-ohjeisiin. Pese pinnoitettu keitto-astia pian kokkaamisen jälkeen ja mieluiten käsin. Suosi puisia ja muovisia työvälineitä metallisten sijaan. Näin saat pannusta pitkä-ikäisen ja hyvän kokkauskaverin.

Vaihda pahasti naarmuuntunut tai muuten kulunut keittoastiasi uuteen. Hävitä astia kierrättämällä.

Paksu on hyvä! Ohutpohjainen astia kuluu nopeammin ja polttaa ruoan herkemmin pohjaan.