Internet Explorer -selainta ei enää aktiivisesti tueta. Suosittelemme käyttämään sivustoamme esimerkiksi Google Chrome tai Mozilla Firefox -selaimilla.

Ruokamanifesti on yhdessä syntynyt näky tulevaisuudesta

Teksti:
Yhteishyvä
Kuvat:
SOK
Julkaistu: 10.7.2017
|
Muokattu: 1.4.2022
S-ryhmä haluaa tehdä Suomesta maailman kekseliäimmän ruokamaan. Se onnistuu vain yhteistyöllä.

Toukokuussa 2016 järjestimme Finlandia-talolla Suuren Ruokakeskustelun. Yli 500 ruokaketjun toimijaa ja vaikuttajaa kokoontui saman pöydän äärelle. Kävimme keskustelua suomalaisen ruoan arvostuksesta, markkinoiden muuttuvista realiteeteista ja tulevaisuudennäkymistä.

Ruokaketjussa on paljon kipukohtia ja todellista tuskaa, pelkoja ja huolia. Johtopäätös Suuresta Ruokakeskustelusta oli kuitenkin selvä: tätä lisää. Eli lisää yhdessä ajattelemista ja yhdessä tekemistä. Siksi päätimme synnyttää Ruokamanifestin, joka kurottaa kohti tulevaa sekä ajatusten että tekojen tasolla.

Manifesti on syntynyt vaiheittain, yhteisen työn tuloksena.

Maaliskuussa 2017 järjestimme ajatushautomon, johon kutsuimme mukaan yli sata ruoka-alan asiantuntijaa ja vaikuttajaa. Alan huippuosaajat edustivat tuotantoa, teollisuutta, tutkimusta, edunvalvontaa, viranomaisia, digitalisaatiota, kauppaa, markkinointia, viestintää. Teesien ensiversiot näkivät päivänvalon tässä tilaisuudessa, jossa käytiin kunnianhimoista keskustelua.

Ilmassa oli paljon tunnetta ja älyä, intohimoakin, kun ideoita hiottiin vähitellen teesimäisempään suuntaan. Yhden työryhmän puristuksen tuloksena syntyi oivallus "rakasta ruokaasi, tunne se", joka raivasi tiensä aina Ruokamanifestin alaotsikkoon saakka.

Halusimme seuraavaksi peilata teesien aihioita suomalaisten ruokaa koskeviin odotuksiin ja toiveisiin. Saimme toukokuiseen kyselyymme yli 8000 vastausta. Esille nousevat teemat olivat osin yllättäviäkin.

Haluamme kaikin voimin vahvistaa Suomen nousua ruokakehityksen kärkimaaksi.

Ruokamanifestiin on kiteytetty teesejä, jotka hahmottavat ajatuspolkuja suomalaisen ruoan lähitulevaisuuteen ja pidemmällekin. Tulevaisuuteen voi katsoa uteliaan innostuneesti tai sisäänpäin kääntyneen pelon vallassa.

Näiden vaiheiden kautta jalostimme nyt esiteltävät ruokateesit matkalle tulevaisuuteen.

Lisäksi kysyimme itseltämme: Mitä me, S-ryhmä, voimme tehdä? Mitä uutta? Mitä vielä enemmän?

Vastauksemme on sarja tekoja, joilla lupaamme omalta osaltamme viedä manifestin teesejä konkreettisesti eteenpäin. Käytäntöön saakka.

Viemme teot toimintaamme ja kauppoihimme sitä mukaa kun pystymme. Haluamme osaltamme kaikin voimin vahvistaa Suomen nousua ruokakehityksen kärkimaaksi. Suomalainen ruokamaisema, ihmisten tavat ja tottumukset muuttuvat vauhdilla. Uusia trendejä syntyy ja kuolee, vahvistuu, muuttuu valtavirraksi. Ruokainnovaatiot kiinnostavat ja vaikuttavat siihen, mitä lautasillemme päätyy.

Suomi voi olla maailman kekseliäin ja kiinnostavin ruokamaa. Se on mahdollista. Yhdessä.

Lue lisää Ruokamanifestista: www.yhteishyva.fi/ruokamanifesti

Lisää aiheesta