Säästövinkki: Nyt säästyy aikaa ja rahaa! Hyödynnä sato ja pakasta
Satokauden ainekset ovat nyt edullisia – niistä kokatut ateriat säästävät rahan lisäksi aikaa. Tee patoja, keittoja, curryja ja muita pakastettavia arkiruokia pakastimeen ja nauti myöhemmin.


Loppukesän ja alkusyksyn satokausi on vuoden parasta aikaa rahan ja vaivan säilömiseen. Tarkka kuluttaja suuntaakin nyt kaupassa satopöytään ja hyödyntää syksyyn varautumisessa myös muut ajankohtaiset tarjoukset.
Tulevina viikkoina kotimaisia kasviksia, vihanneksia, juureksia ja yrttejä saa ostettua edullisesti. Laadun lisäksi kannattaa siis panostaa määrään. Tee patoja, keittoja ja muita pakastettavia arkiruokia pakastimeen ja nauti myöhemmin. Kasviskeitot, linssicurryt, tomaattipohjaiset pastakastikkeet sekä papu- ja juurespadat vaikkapa palapaistilla tai broilerin paistileikkeillä höystettynä ovat ihanteellista isojen satsien kokattavaa, eikä pakastaminen heikennä niiden laatua lainkaan.
Rahaa säästyy myöhemmin syksyllä, kun kauppalaskusta voi jättää pois vaikkapa yhden viikoittaisen aterian ainekset. Sen sijaan voi napata pakastimesta valmiiksi kokatun annoksen pataa tai kastiketta arki-illan tai kiireisen harrastusviikonlopun ateriaksi.
"Rahaa säästyy myöhemmin syksyllä, kun kauppalaskusta voi jättää pois vaikkapa yhden viikoittaisen aterian ainekset."
Säilönnässä myös fermentoinnin eli hapattamisen sekä pikkelöinnin eli etikkaisen marinoinnin suosio kasvaa yhä. Fermentoidut kaalit, porkkanat ja juurekset ovat trendikästä ja raikkaan makuista terveysruokaa, jotka ruokkivat suoliston hyvää bakteerikantaa. Muodikkaat pikkelöidyt kasvikset, juurekset, hedelmät ja sienet taas sopivat melkein minkä tahansa ruoan kylkeen, tuoden lautaselle pikantin maku-ulottuvuuden ja rapsakan rakenteen.
Tänä syksynä kannattaakin pikkelöidä iso purkillinen punasipulia, porkkanaa, retikkaa, raitajuurta, kaalia, kukkakaalia, kurkkua, omenoita, sieniä tai kurpitsaa. Syksyn ja talven mittaan säilykettä voi sujauttaa vaikkapa patongin, hampurilaisen, hodarin tai tacon väliin, kulhoruokaan, perunasalaattiin, tapas- ja leikkelelautaselle tai pata- ja pastaruoan oheen.
Jos aikaa tai säilytystilaa on rajallisesti, aloita pienesti. Yksi iso satsi pastakastiketta tai linssipataa muutaman arkipäivän pelastukseksi on jo hyvä rahan, ajan ja hermojen säästämisen alku.


