Internet Explorer -selainta ei enää aktiivisesti tueta. Suosittelemme käyttämään sivustoamme esimerkiksi Google Chrome tai Mozilla Firefox -selaimilla.

Sienisadon parhaat — tee tuttuja sieniherkkuja uusilla tavoilla

Teksti:
Yhteishyvä
Kuvat:
Piia Arnould
Julkaistu: 21.9.2022
|
Muokattu: 21.9.2022
Vihdoinkin sienisyksy — ja se aika vuodesta, kun pannulla porisee sienimuhennos tai –risotto ja uunista leijailee sienipiirakan tuoksu. Pelkän oman sienestysonnen varaan ei tänä syksynä onneksi tarvitse laskea, sillä nämä reseptit onnistuvat niin herkkusienistä kuin kaupan hyllyiltä löytyvistä metsäsienistäkin.

Pehmeä sienimuhennos maistuu lisukkeena ja leivällä

Samettinen sienimuhennos on ihanan pehmeä ja kermainen lohturuoka, joka syntyy helposti käyttövalmiista metsäsienistä tai herkkusienistä. Muhennos suurustetaan perinteisellä voi-jauhopohjalla ja maustetaan soijakastikkeella ja persiljalla. Paksun sienimuhennoksen valtti on sen monipuolisuus: muhennoksen voi syödä perunoiden kanssa, käyttää kasvisgratiinin päällä juuston kanssa tai herkutella sellaisenaan leivän päällä.

Sienicarbonara haastaa perinteisen sienikastikkeen

Tee perinteisen sienipastan sijaan tänä syksynä sienicarbonara, jossa sienten parina loistaa toinen satokauden supertähti, keräkaali. Mieto kaali tuo pastan joukkoon mukavaa rakennetta ja täyttävän kasvislisän. Carbonaran kastike syntyy klassiseen tyyliin sekoittamalla juustoraaste-kananmunaseos pastan keitinveteen. Helpon tekniikan avulla carbonarasta tulee kermaisen pehmeä ilman lisättyä kermaa. Lisämakua pastaan tuovat pekoni ja ripaus mustapippuria.

Kokeile tomaattia sienipiirakassa

Mausta perinteinen sienipiirakka vaihteeksi purjolla ja kirsikkatomaateilla. Kuullotettu purjo ja tomaatit tuovat piirakkaan sienten rinnalle mukavaa makeutta. Voit vaihdella piirakan makumaailmaa myös korvaamalla pohjan päälle tulevan maustamattoman tuorejuuston esimerkiksi yrttimaustetulla tuorejuustolla. Viimeistele piirakka suosikkiyrtilläsi: erityisen hyvin piiraan päälle sopivat rakuuna ja timjami.

Tee sametinpehmeä sienirisotto

Risotto on sieniruokien klassikko, johon uppoavat kaikenlaiset sienet. Ylellisen makuinen ruoka valmistuu nopeasti myös arkena. Risoton valmistaminen ei ole vaikeaa, kun pidät mielessä muutaman niksin: Valitse kasvisliemen tekoon laadukas kasvisfondi ja pidä liemi lämpimänä koko ruoan valmistuksen ajan. Lisää lientä risoton joukkoon vain kauhallinen kerrallaan ja sekoittele, jotta riisin tärkkelys saa tehdä taikojaan ja tekee risotosta herkullisen kermaista.

Leivo yllätysvieraille parin aineksen piiraat

Pidä pakastimessa paketillinen voitaikinaa varalla, niin saat taikinan sulattamisen jälkeen nopeasti pöytään vastaleivottuja sienipiirakoita. Helpot, muutamasta aineksesta valmistuvat piirakat saavat mehevyyttä ja runsaasti makua maustetusta tuorejuustosta. Voit viimeistellä sienisuupalat timjamilla ja vuohenjuustolla, mutta ne maistuvat mainiolta myös sellaisenaan. Rapeiden piirasten päälle käyvät mitkä tahansa suosikkisienesi.

Katso lisää sienireseptejä ja -vinkkejä