Helsingin yliopiston tutkija Sami Koponen on foodie, ruokahifistelijä eli ruokaintoilija. Lähellä sydäntä oleva aihe on myös hänen tutkimuskohteensa, sillä työssään Koponen on paneutunut ruokakulttuurin muutoksiin.
Ammattilaisilta voisi oppia spontaania ruoanlaittoa.
Kymmenisen vuotta sitten alkanut kokonaisvaltainen kiinnostus ruokaan ei enää ole pienen eliittijoukon niche-ilmiö, vaan se tavoittaa yhä suuremman joukon kuluttajia.
Ruoasta, raaka-aineista, tuottajista, tuotantotavoista ja ravintoloista kiinnostuminen tuo uutta virtaa kotikeittiöön. Monet ruokaintoilijoiden perusasiat ovat sovellettavissa lapsiperheidenkin kiireiseen arkeen.
"Ammattilaisilta voisi oppia spontaania, kokeilevaa ja tietyllä tapaa ammattimaista ruoanlaittoa", Koponen sanoo.
Yksinkertaisista aterioista syntyy vähemmän ruokahävikkiä.
Tämä tarkoittaa, että harjoitellaan ruoanlaiton perustaidot kuntoon ja kokataan niiden varassa riittävän laadukkaista raaka-aineista nopeasti yksinkertaisia aterioita. Näin syntyy usein myös vähemmän ruokahävikkiä, mikä onkin seuraava nouseva ruokatrendi.