Internet Explorer -selainta ei enää aktiivisesti tueta. Suosittelemme käyttämään sivustoamme esimerkiksi Google Chrome tai Mozilla Firefox -selaimilla.

Vältä näitä ruokia raskausaikana

Teksti:
Krista Korpela-Kosonen
Kuvat:
123RF
Julkaistu: 9.8.2019
|
Muokattu: 31.8.2020
Odottavalle äidille suositellaan vaihtelevaa ja monipuolista ruokavaliota, mutta muutamia ruoka-aineita pitää kuitenkin raskausaikana välttää. Riskiruokien listalta löytyvät esimerkiksi salmiakki ja sushi.

Raakamaito ja pastöroimaton maito

Odottava äiti ei käytä kuumentamatonta raakamaitoa, pastöroimatonta maitoa eikä niistä valmistettuja juustoja ruokamyrkytysriskin takia. Yksi mahdollinen ruokamyrkytyksen aiheuttaja on listeriabakteeri, joka lisää raskausaikana keskenmenon vaaraa.

Myös pastöroidusta maidosta valmistetut homejuustot ovat odottavalle äidille riskiruokia. Kaikenlaisia juustoja voi käyttää kuplivan kuumiksi kuumennettuina.

Raaka kala, sushi ja mäti

Keskenmenon vaaraa lisäävä listeriabakteeri saattaa muhia myös tietyissä kalatuotteissa. Siksi odottava äiti käyttää raakaa, graavisuolattua ja kylmäsavustettua kalaa sekä mätiä vain huolellisesti kuumennettuna. Sushin syöntiä pitää kokonaan välttää.

Vältettävien kalojen listalle kuuluu lisäksi hauki – myös kypsennettynä, koska se sisältää korkeita pitoisuuksia elohopeaa.

Maksa ja maksaruoat

Maksaruokia pitää välttää koko raskausajan, sillä niissä saattaa olla liian suuria pitoisuuksia A-vitamiinia. Liiallinen A-vitamiinin saanti voi raskausaikana lisätä keskenmenon ja epämuodostumien riskiä.

Maksamakkaraa ja -pasteijaa voi kuitenkin syödä, kunhan määrä on korkeintaan 200 grammaa viikossa ja enintään 100 grammaa yhdellä aterialla.

Raaka liha, kestomakkarat ja ilmakuivattu kinkku

Raaka liha on aina riskiruokaa, koska siinä voi muhia monenlaisia, vakaviakin infektioita aiheuttavia ruokamyrkytysbakteereita. Kokoliharuoat on kypsennettävä täysin kypsäksi eikä raa’an ja kypsän lihan käsittelyssä saa käyttää samoja välineitä.

Odottava äiti välttää ilmakuivattua kinkkua sekä kestomakkaroita, kuten salamia ja metvurstia, jos niitä ei ole missään valmistuksen vaiheessa huolellisesti kuumennettu. Niihin liittyy muun muassa keskenmenon ja vauvan kehityshäiriöiden vaaraa lisäävän toksoplasman riski.

Kuumentamattomat pakastekasvikset

Raskausaikana on oltava tavallista tarkempi pakastekasvisten käytössä, koska niistä voi saada keskenmenon riskiä lisäävän ruokamyrkytyksen. Siksi pakastekasvikset täytyy aina ennen käyttöä huolellisesti kuumentaa vähintään 70 asteen lämpötilaan.

Samaa tarkkuutta vaatii ulkomaisten pakastemarjojen käyttö. Ne tulee kuumentaa kauttaaltaan vähintään 5 minuutin ajan 90 asteessa tai keittää 2 minuutin ajan. Tämä suositus koskee muitakin kuin raskaana olevia.

Lakritsi- ja salmiakkimakeiset

Lakritsin ja salmiakin syöntiä ei suositella raskausaikana, koska ne sisältävät glykyrritsiiniä. Se voi suurina pitoisuuksina nostaa verenpainetta sekä lisätä turvotusta ja keskenmenon vaaraa. Se saattaa olla yhteydessä myös lapsen kehityshäiriöihin. Pienet annokset eivät kuitenkaan ole haitallisia. Odottava äiti voi syödä silloin tällöin esimerkiksi annoksen lakritsijäätelöä.

Energiajuomat

Energiajuomat eivät sovi odottavalle äidille, koska niissä on runsaasti kofeiinia. Kofeiini kulkeutuu istukan kautta sikiöön, eikä tieteellistä näyttöä kofeiinin turvallisen saannin rajoista lapsille ole riittävästi. Kofeiini voi aiheuttaa odottavalle äidille hankalia oireita, kuten sydämentykytystä.

Odottavan äidin herkkyys kofeiinille on hyvä huomioida myös kahvin käytössä. Tavallista suodatinkahvia voi juoda korkeintaan noin kolme desilitraa päivässä, espressoa desilitran verran. Kofeiinipitoisia kolajuomia ei suositella säännölliseen käyttöön.

Öljykasvien siemenet

Öljykasvien siemenien käyttöä sellaisenaan, rouheena tai liotettuna on hyvä raskausaikana välttää, koska ne keräävät maaperästä raskasmetalleja. Suositus koskee esimerkiksi pellavan-, pinjan-, chian-, auringonkukan-, kurpitsan- ja seesaminsiemeniä. Pienet määrät öljykasvien siemeniä esimerkiksi leivän joukossa eivät ole haitallisia.

Korvasieni

Odottava äiti välttää huolellisestikin käsiteltyjä korvasieniä, sillä ne voivat vielä oikeaoppisen keittämisen ja huuhtomisen jälkeen sisältää myrkkyjäämiä.

Merilevävalmisteet

Merilevävalmisteita ei kannata raskausaikana käyttää, jos niiden jodipitoisuus ei ole tiedossa tai jodipitoisuus on korkea. Liiallinen jodin saanti on haitallista kilpirauhasen toiminnalle ja sikiön kasvulle.

Inkivääritee ja yrttiteejuomat

Inkivääri- ja yrttiteen käyttöä ei suositella raskausaikana niiden sisältämien haitta-aineiden vuoksi. Myös inkivääriä sisältäviä ravintolisiä ja ravintolisinä myytäviä yrttivalmisteita on syytä välttää. Inkiväärin kohtuullisesta käytöstä tuoreena tai kuivattuna mausteena ei ole haittaa.

Lähteet: Syödään yhdessä – ruokasuositukset lapsiperheille, joka on THL:n ja Valtion ravitsemusneuvottelukunnan kansallinen suositus lasten ja lapsiperheiden sekä raskaus- ja imetysajan ruokavaliosta

Ruokavirasto: Elintarvikkeiden turvalliseen käyttöön liittyviä yleisiä ohjeita

Lue myös: Raskausajan ruokavalio