Internet Explorer -selainta ei enää aktiivisesti tueta. Suosittelemme käyttämään sivustoamme esimerkiksi Google Chrome tai Mozilla Firefox -selaimilla.

Voit ja levitteet vertailussa

Teksti:
Marita Suontausta
Kuvat:
SOK
Julkaistu: 21.3.2014
|
Muokattu: 31.8.2020
Leivän päälle, leivontaan vai ruoanvalmistukseen? Valitse monikäyttöinen rasva, jos haluat selvitä vähillä pakkauksilla.

Leipää paljon syövän kannattaa kiinnittää huomiota rasvan laatuun. Lapsiperheille päivittäiseen käyttöön suositellaan vähintään 60 prosenttia rasvaa sisältäviä margariineja tai kasvirasvalevitteitä, sillä niissä on paljon pehmeitä tyydyttymättömiä rasvoja ja vähän kovaa tyydyttynyttä rasvaa.

Tuotteilla, jotka sisältävät 60 prosenttia rasvaa, turvataan lapsen riittävä pehmeiden rasvojen saanti. Aikuinen sen sijaan voi valita leivän päälle hiukan tätä kevyemmän vaihtoehdon.

Osa rasvoista soveltuu ruoanvalmistukseen ja leivontaan, osa vain leivän päälle. Nyrkkisääntönä voi pitää seuraavaa: mitä vähärasvaisempi eli kevyempi tuote on, sitä huonommin se soveltuu ruoanlaittoon. Kevytlevitteissä osa rasvasta korvataan vedellä, jolloin ne käyttäytyvät kuumennettaessa eri tavalla kuin rasvaisemmat tuotteet.

Voita ja voikasviöljyseoksia ei suositella päivittäiseen käyttöön, sillä niissä on paljon tyydyttynyttä kovaa rasvaa.