Frasig klyftpotatis

Favoriten klyftpotatis åker på en smakresa! Välj din favorit: fräscha Medelhavssmaker, eldig texmex eller nyanserade asiatiska smaker.

Crispy potato wedges
Crispy potato wedges
Teksti: Yhteishyvä
Kuvat: Reetta Pasanen
5.8.2025 | Päivitetty 7.8.2025

4 portioner | Tillagningstid 30 min.

Klyftpotatis

700 g potatis

3 msk rypsolja

½ tsk paprikapulver

½ tsk pepparblandning

½ tsk salt

Yoghurtdipp

1 vitlöksklyfta

1 ½ dl naturell yoghurt

½ dl majonnäs

1 msk citronsaft

2 tsk senap (glutenfri)

en nypa salt

en nypa grovmalen svartpeppar

  1. Tvätta och skär potatisarna i klyftor. Blanda olja och kryddor. Vänd potatisarna i olja. Bred ut potatisbitarna på en plåt med bakplåtspapper. Stek i ugnen i 225 grader i cirka 20 minuter.

  2. Tillaga dippsåsen. Skala och riv vitlöken. Blanda ingredienserna till dippsåsen i en skål. Servera potatisarna med dippsåsen.

Uppiffade versioner:

700 g potatis

3 msk olja

½ tsk krossad svatrpeppar

½ tsk salt

Tillaga potatisen enligt grundreceptet och avsluta på önskat sätt:

Medelhavsinspirerad klyftpotatis

Använd olivolja. Tillsätt 2 tsk rivet citronskal, 1 tsk torkad oregano och ½ tsk vitlökspulver. Smula över ett paket (150 g) fetaost efter stekningen. Toppa med färsk persilja.

Texmex-klyftpotatis

Tillsätt 1 tsk paprikapulver, 1 tsk spiskummin och ½ tsk chiliflingor. Servera med guacamole, salsa och crème fraiche.

Asiatisk klyftpotatis

Använd rostad sesamolja. Hoppa över saltet och tillsätt 2 msk sojasås och 1 msk riven ingefära. Strö över sesamfrön efter stekningen och toppa med färsk koriander. Servera med srirachamajonnäs.

Aiheet