Ugnsrostade morötter
Morötterna får en härlig sötma när de rostas i ugnen. Vår nötiga pistaschpesto gör att de även passar på festbordet!


4 portioner | Tillagningstid 45 min. | Ugnstemperatur 225 °C
Ingredienser
1 kg morötter
2 msk olivolja
2 tsk lönnsirap
½ tsk salt
½ burk (1 dl, à 200 g) veganska salladsosttärningar (Coop vegan greek)
Pistaschpesto
1 påse (150 g) saltade pistaschnötter
1 vitlöksklyfta
1 kruka basilika
¾ dl olivolja
1 msk citronsaft
en nypa salt
en nypa grovmalen svartpeppar
Tvätta morötterna. Skär morötterna i bitar i längdriktning. Lägg morötterna i en bunke. Blanda i olja, sirap och salt. Bred ut morötterna på en plåt med bakplåtspapper. Stek i ugnen i 225 grader i cirka 25 minuter. Morötterna får gärna vara lite fasta.
Tillaga peston. Skala nötterna och vitlöken. Lösgör bladen från basilikan (du kan även använda de tunna stjälkarna). Spara några blad till garnering. Mixa pestoingredienserna till en röra med en stavmixer eller i en mixer.
Lägg upp morötterna på ett serveringsfat. Ringla över pesto och smula salladsosttärningarna ovanpå. Garnera med basilikablad.



