Säilykkeet ovat kuivakaapin ykköstuotteita, sillä niistä saat kokattua nopeasti maistuvan arkiruoan. Pidä kaapissa aina muutama erilainen tomaattisäilyke, sillä tomaattimurska, -sose ja paseerattu tomaatti ovat hyvä alku monelle ruoalle. Lisäksi kaappiin kannattaa varata käyttövalmiita linssejä, papuja ja herneitä, jotka tuovat ruokaan täyttävyyttä. Makea säilykemaissi sopii puolestaan mainiosti patoihin ja keittopohjiin. Kalasäilykkeet ovat myös kuivakaapin luottotuotteita. Purkillisesta järvikalasäilykettä teet kätevästi nopean arkipastan.

10 maukasta arkiruokaa, joiden pääraaka-aine löytyy tölkistä
Tomaattiset keitot
Kikhernesosekeitto valmistuu kolmen säilykkeen voimalla. Tomaattimurskasta makua saavaan keittoon lisätään maissia ja kikherneitä, jotka paahdetaan ensin mausteiden kanssa uunissa. Sosekeitto viimeistellään vielä kokonaisilla paahdetuilla kikherneillä ja lorauksella kasvipohjaista kermaa.
Talviaikaan maukas tomaattikeitto tehdään kokonaisista säilyketomaateista. Lisää keittoon makua antamaan myös paprikaa, purjoa ja valkosipulia. Viimeistele täyteläinen keitto tuoreella basilikalla ja tarjoa rapeakuorisen leivän kanssa.
Purkkiaineksista valmistuvat padat ja curryt
Linssit tuovat lehtikaalipataan reilusti proteiinia ja paseerattu tomaatti umamista makua. Kurkuma, cayannepippuri, korianteri ja juustokumina vievät padan makumaailman Lähi-idän ja Intian suuntaan.
Säilykekikherneistä teet helposti mukavan mausteisen curryn, jossa yllättävät suomalaisille tutut joulumausteet kaneli ja kardemumma. Tarjoa curry paksun jogurtin, riisin ja naanleivän kanssa.
Tölkkipavuista, tomaattipyreestä ja chilimaustetusta tomaattimurskasta haudutat maistuvan chili sin carnen. Tässä ohjeessa kastikkeen joukkoon lisätään myös kuitupitoisia kauranjyviä. Chili sin carne maistuu kaurafraichen kanssa ja sopii myös tortillojen täytteeksi.
Arkiruokaa säilykekalasta
Purkkikalat ovat kätevä tapa lisätä kalaa lautaselle, sillä niistä valmistuvat nopeasti niin kiusaukset, pihvit kuin pastat.
Kokeile leppäsavukalaa kiusaukseen ja lisää paprikalla ja sipulilla maustettua kotimaista villikalaa tomaattisen pastan joukkoon. Muutamasta purkista tonnikalaa teet maukkaat pyörykät, jotka mehevöitetään cheddarjuustolla. Tarjoa pannulla paistetut pyörykät perunamuusin ja sitruunalohkojen kanssa.
Onko säilykelohi jo sinulle tuttu tuote? Kokeile sitä sitruunalla ja chilillä maustettuun pastaan, joka valmistuu muutamasta aineksesta vain vartissa.
Rento arkiruokaherkku pavuista
Tee vaikkapa perjantain iloksi hieman terveellisempi versio nachopellistä. Valmista helppo täyte tacomaustetuista kidney- ja mustapavuista ja korvaa maissilastut perunasiivuilla, jotka paistuvat uunissa rapeareunaisiksi. Viimeistele pelti raikkaalla tuoretomaattisalsalla ja juustokastikeella.