Äppelcheesecake
I denna tårta kombineras smakerna av äppelpaj och cheesecake. Fyllningen innehåller äpplen smaksatta med kanel och tårtan toppas med knapriga havresmulor.


12 bitar | Tillagningstid 1 h 30 min. + stå 5 h
Botten
200 g kex med kandisocker (LU Bastogne)
75 g smör eller bakmargarin
Fyllning
3 askar (à 200 g) naturell färskost
2 dl socker
1 burk (150 g) crème fraiche
1 msk majsstärkelse
1 tsk vaniljsocker
3 ägg
Kaneläpplen
2–3 (ca 400 g) äpplen
1 msk socker
1 tsk kanel
Havresmulor
50 g smör eller bakmargarin
¾ dl havreflingor
½ dl vetemjöl
½ dl farinsocker
Klä bottnen av en springform (dia-meter 24 cm) med bakplåtspapper. Placera strimlor av bakplåtspapper på kanterna.
Tillaga bottnen. Smula kexen i en matberedare eller i en slitstark fryspåse med en kavel. Smält smöret och blanda det med kexsmulorna. Tryck ut blandningen på bottnen av formen.
Tillaga kaneläpplena. Tvätta och skala äpplena. Avlägsna kärnhusen och tärna äpplena i små bitar. Blanda ner socker och kanel i äppelbitarna.
Tillaga havresmulorna. Smält fettet och blanda ner flingor, mjöl och socker.
Tillaga fyllningen. Rör den rumstempererade färskosten mjuk med en spiral- eller elvisp. Tillsätt socker, crème fraiche, majsstärkelse och vaniljsocker. Vispa till en jämn smet. Vispa ner ett ägg åt gången. Häll ut fyllningen på bottnen. Tillsätt äppelbitarna och strö över smulblandningen.
Grädda tårtan i 175 grader längst ner i ugnen i ca 1 timme. Den färdiga tårtan ska vara fast på ytan, men fortfarande lite dallrig i mitten. Täck tårtan med bakplåtspapper om ytan blir för mörk.
Stäng av ugnen och låt tårtan stå och svalna i ugnen med luckan på glänt i ungefär en timme. När tårtan får svalna långsamt spricker den inte. Låt den rumstempererade tårtan stå i kylskåp i minst 4 timmar, helst över natten.
Lösgör tårtan från formen och lägg upp den på ett serveringsfat.




