Bräserad fänkål med pistagesmulor
Fänkål som långsamt tillagats i vitt vin är en festlig förrätt eller ett elegant tillbehör till exempelvis fisk. Rätten toppas med ett krispigt pistagecrumble smaksatt med persilja och citronskal.


4 portioner | Tillagningstid 30 min.
Ingredienser
2 (400 g) fänkålsstånd
1 msk smör
1 dl vitt vin
1 dl vatten
¼ tsk salt
Pistagesmulor
1 påse (70 g) skalade pistagenötter
½ kruka bladpersilja
1 citron (ekologisk)
en nypa salt
Börja med att rosta nötterna. Hacka nötterna och rosta dem gyllenbruna i en torr stekpanna. Ställ nötterna till sidan i en skål.
Skölj fänkålsstånden och ta bort de torra delarna. Skär båda fänkålsstånden på längden i fyra klyftor. Stek fänkålen gyllenbrun i smör i en stekpanna. Tillsätt vin, vatten och salt. Koka upp och låt sjuda under lock i ca 20 minuter tills fänkålen är mjuk. Vänd några gånger under sjudningen.
Finhacka persiljan. Tvätta citronen och riv skalet (1 tsk). Blanda pistagenötter, persilja, citronskal och salt i en skål. Lägg fänkålen på ett serveringsfat och strö över smulorna.





