Bricka med kallrökt lax och färskost

På brickan läggs kallrökt lax och tillbehör upp på en bädd av färskost. Testa färskostbrickan i en fiskbuffé eller som dipp till chips.

Bricka med kallrökt lax och färskost
Bricka med kallrökt lax och färskost
Teksti: S-kokeilukeittiö
Kuvat: Reetta Pasanen
4.11.2025 | Päivitetty 4.11.2025

4 portioner | 15 min.

Ingredienser

1 ask (200 g) naturell färskost

1 pkt (100 g) kallrökt regnbågslax

1 burk (57/35 g) kapris

2 msk finhackad dill

¼ tsk grovmalen svartpeppar

Marinerad rödlök

1 liten rödlök

1 citron (ekologisk)

2 tsk socker

Dessutom

potatischips

  1. Börja med att marinera löken. Skala och finhacka löken. Tvätta citronen, riv skalet (2 tsk) och spara till garnering. Pressa ur saften (1 ½ msk). Lägg lök, vinäger och socker i en ask med tätt lock. Skaka om och låt stå och få smak i minst 10 minuter.

  2. Rör färskosten smidig och bred ut den med en sked på ett serveringsfat eller en skärbräda (20 x 30 cm). Skär laxen i munsbitar. Häll av kaprisen. Garnera färskosten med lax, kapris, dill, marinerad lök och rivet citronskal. Toppa med peppar. Servera med potatischips.

Tips: Färskostbrickan passar även bra att servera till bröd.

Aiheet