Internet Explorer -selainta ei enää aktiivisesti tueta. Suosittelemme käyttämään sivustoamme esimerkiksi Google Chrome tai Mozilla Firefox -selaimilla.

Juuso Joona, Maanviljelijä, Tyynelän tila

Ekoviljelijä Joona: ”Ruokajärjestelmä kaipaa systeemistä muutosta”

Teksti:
Riina-Maria Metso
Kuvat:
Hanna Koikkalainen
Julkaistu: 25.3.2019
|
Muokattu: 31.8.2020
Olla enemmän kuin luomu. Se on maanviljelijä Juuso Joonan tavoite.

”Ruoantuotantoa pitäisi reivata voimakkaasti ekologisempaan ja eettisempään suuntaan. Perusluomulla emme pitkään pärjää vientikilpailussa.”

Joonan mielestä Suomessa pitäisi pystyä takaamaan vieläkin paremmin sekä ruoan puhtaus että sen korkea ravintoarvo.

”Samalla on huolehdittava ympäristön monimuotoisuudesta, maaperän hiilivaraston kasvattamisesta ja eläinten hyvinvoinnista. Joku voi kritisoida näkemystäni utopistiseksi, mutta muuta keinoa ei ole, jos haluamme säilyttää maapallon elinkelpoisena.”

”Kunnioitan luontoa ja haluan korjata ekosysteemejä, jotka ovat heikentyneet ymmärtämättömyydessämme."

Joona on syntynyt ja kasvanut Joutsenossa Tyynelän tilalla, jonka isäntänä hän nykyään harjoittaa ekologista maanviljelyä ja metsänhoitoa. 120 hehtaarin peltoala tuottaa viljoja sekä öljy- ja palkokasveja elintarviketeollisuudelle ja siementuotantoon. Suoraan tilalta myydään myös muutamaan maalaispuotiin herneitä, papuja ja rypsiöljyä.

Viljelyn ohella merkittävä osa Joonan työtä ovat viljelykokeet ja tutkimusten teko. Niistä saatua tietoa hän jakaa muillekin viljelijöille koulutuksissa ja pellonpiennartapahtumissa.

"Tarkkailu auttaa ymmärtämään biologiaa, ekosysteemejä ja asiayhteyksiä.”

”Kunnioitan luontoa ja haluan korjata ekosysteemejä, jotka ovat heikentyneet ymmärtämättömyydessämme. Jos ihmiset olisivat edes jollain tapaa tietoisia ruoan tuotannosta, ruokahävikki ja energiankulutus vähenisi ja ilmastonmuutosta olisi helpompi torjua”, Joona uskoo.

Uusien ratkaisujen löytäminen kiinnosti Joonaa jo yliopistossa ja kiinnostaa edelleen.

”Luonnon tarkkailu on lapsista hauskaa, mutta niin se on aikuisestakin. Tarkkailu auttaa ymmärtämään biologiaa, ekosysteemejä ja asiayhteyksiä.”

Viisivuotias tytär kulkee usein Joonan mukana tarkkailemassa luonnon prosesseja. Joona ei erottelekaan työtä ja vapaa-aikaa.

”Minulle tämä työ on enemmän kuin työtä, se on elämäntapa.”

Joonan mukaan koko ruokajärjestelmä kaipaa systeemistä muutosta. Kemiallisiin tuotantopanoksiin nojaavasta viljelystä pitäisi siirtyä kierrättävään ja hiiltä sitovaan monipuoliseen viljelyyn. Siihen tarjoaisi hyvän mahdollisuuden valmisteilla oleva EU:n yhteisen maatalouspolitiikan uudistus.

”Maatalouden tuotantorakenne tulisi saada tasapainoisemmaksi niin, etteivät tuotantomuodot olisi niin keskittyneet ja eriytyneet maantieteellisesti. Se takaisi ravinteiden ja hiilen tehokkaan kierron. Paikallisuus voisi läpäistä koko ruokajärjestelmän. Suomella tulisi olla rohkeutta edelläkävijänä.”

Lue, miksi Magnus kasvattaa vanhoja viljalajikkeita

Lisää aiheesta