Enkel skagenpaj

Skagenröra passar också som pajfyllning. Denna enkla paj görs av smördeg och fylls med en fräsch räkfyllning.

Enkel skagenpaj
Enkel skagenpaj
Teksti: S-kokeilukeittiö
Kuvat: Reetta Pasanen
4.11.2025 | Päivitetty 4.11.2025

12 bitar | Tillagningstid 2 h | Ugnstemperatur 225 °C

Ingredienser

1 (600 g) stor smördegsplatta

50 g långlagrad gouda

1 ask (200 g) färskost med gräslök

1 ägg

Skagenröra

2 påsar (à 180 g) räkor (M-storlek, MSC-certifierade)

1 citron (ekologisk)

1 rödlök

1 kruka dill

1 burk (150 g) crème fraiche

½ dl majonnäs

½ tsk salt

½ tsk socker

en nypa cayennepeppar

  1. Tina upp smördegen enligt anvisningarna på förpackningen. Låt de oöppnade påsarna med räkor stå i kallt vatten i ungefär en halvtimme.

  2. Riv goudaosten. Kavla ut degen på bakplåtspapper till ungefär halva tjockleken och lägg den på en plåt. Gör snitt med en vass kniv cirka 2 cm från degkanterna så att kniven inte går ända igenom bottnen. Nagga bottnen med en gaffel. Bred färskost på bottnen och strö över riven ost. Pensla kanterna med ägg. Grädda i ugnen i 225 grader i 25–30 minuter. Låt svalna till rumstemperatur.

  3. Tvätta och dela citronen. Pressa 2 tsk saft och skiva den andra halvan till garnering. Skala och finhacka löken, spara 2 msk lök till garnering. Finhacka ½ kruka dill, spara resten till garnering. Häll av de upptinade räkorna, spara 1 dl räkor till garnering. Blanda alla ingredienser till skagenröran i en bunke.

  4. Skär den avsvalnade bottnen i 12 bitar och lägg upp skagenröra med en sked i en hög på varje bit. Garnera med räkor, lök, dill och citronskivor. Servera genast.

Tips: Du kan baka bottnen dagen innan och förvara den i kylskåp. Värm bottnen till rumstemperatur i ugnen på 200 grader i cirka 5 minuter.

Aiheet