Gravad lax med äppelcarpaccio

Gravad lax kombineras med de fräscha smakerna av äpple och granatäpple. Den eleganta förrätten passar även perfekt i en fiskbuffé.

 Gravad lax med äppelcarpaccio
 Gravad lax med äppelcarpaccio
Teksti: S-kokeilukeittiö
Kuvat: Reetta Pasanen
4.11.2025 | Päivitetty 4.11.2025

12 portioner | Tillagningstid 30 min. + gravning 16 h

Gravad lax

500 g regnbågslaxfilé (benfri)

1 kruka dill

3 msk grovt havssalt

1 msk socker

Äppelcarpaccio

2 äpplen (syrlig sort)

1 msk citronsaft

1 msk olivolja

en nypa salt

Dessutom

bakplåtspapper, folie och en stor fryspåse för att grava fisken

1 granatäpple

½ dl smetana

dill

  1. Ta bort eventuella ben och överflödigt fett från laxen. Skölj filén i kallt vatten och torka av den med hushållspapper. Lägg ett rejält ark med folie och bakplåtspapper ovanpå varandra på köksbänken. Klipp stjälkarna av dillen och lägg bladen till sidan. Placera stjälkarna på mitten av pappret. Strö över hälften av saltet och sockret på stjälkarna. Lägg filén ovanpå dillstjälkarna med skinnsidan neråt. Gnid in resten av saltet och sockret på ytan, lite mer i mitten än vid stjärtänden. Finhacka dillbladen lätt och lägg dem ovanpå filén.

  2. Rulla in filén tätt i bakplåtspapper och folie, förslut i påsen och ställ i kylskåpet. Vänd efter 8 timmar och låt gravas i ytterligare 8 timmar. Skölj filén i kallt vatten och torka den torr. Skär tunna skivor på snedden med en vass kniv.

  3. Skölj och dela äpplena, ta bort kärnhusen och skär äpplena i tunna skivor. Blanda saft, olja och salt med skivorna.

  4. Dela granatäpplet och lösgör kärnorna i en skål genom att knacka på skalet med en slev. Färga eventuellt smetanan med en skvätt granatäppelsaft. Lägg upp gravlaxskivor och äppelcarpaccio omlott på ett serveringsfat. Tillsätt klickar av smetana och strö över granatäppelkärnor på ytan.

  5. Garnera med dill.

Tips: Gör det enklare för dig genom att använda färdiggravad fisk.

Aiheet