Jul­sallad

I denna julsallad får brieost sällskap av rostade pekannötter och fikon. Den mättande salladen fulländas av en körsbärskompott smaksatt med timjan.

Jul­-sallad
Jul­-sallad
Teksti: S-kokeilukeittiö
Kuvat: Reetta Pasanen
3.11.2025 | Päivitetty 3.11.2025

6 portioner | Tillagningstid 30 min.

Ingredienser

1 påse (80 g) pekannötter

1 pkt (200 g) brieost 1 påse (250 g) grönsalladsblandning

3 fikon

Körsbärskompott

1 påse (250 g) djupfrysta körsbär (Coop)

1 msk socker

1 msk vatten

2 msk finhackad timjan

Vinägrett

2 msk rypsolja

1 msk citronsaft

1 msk honung

  1. Tillaga körsbärskompotten. Lägg djupfrysta körsbär, socker och vatten i en kastrull. Koka upp och låt koka i cirka 10 minuter. Rör ner timjan. Låt kompotten svalna.

  2. Rosta nötterna i en torr stekpanna och hacka dem när de har svalnat lite. Skiva osten. Skölj och torka salladsblandningen vid behov. Skölj och klyfta fikonen.

  3. Blanda ingredienserna till vinägretten i en skål.

  4. Lägg upp sallad, nötter, ost och fikon på ett stort, brett serveringsfat. Ringla över vinägrett. Lägg upp körsbärskompott i klickar på salladen med en sked.

Tips: Du kan ersätta fikonen med ett päron.

Aiheet