Kex-petit-chouer med körsbärsfyllning

Dessa petit-chouer får en knaprig yta av kexdeg. Petit-chouerna fylls med en härligt mjuk körsbärsfyllning.

Kex-petit-chouer
Kex-petit-chouer
Teksti: S-kokeilukeittiö
Kuvat: Reetta Pasanen
6.11.2025 | Päivitetty 6.11.2025

20 st. | Tillagningstid 1 h. | Ugnstemperatur 200 °C

Kexdeg

50 g smör

1 dl vetemjöl

½ dl socker

Petit-chouer

50 g smör

1 dl vatten

1 dl vetemjöl

1 tsk socker

2 ägg

Fyllning

1 burk (2 dl) vispgrädde

1 ask (250 g) mascarponeost

2 burkar (à 85 g) körsbärssylt

Dessutom

spritspåse

tyll

(½ msk florsocker)

  1. Tillaga kexdegen. Nyp ihop rumstempererat smör, mjöl och socker till en jämn deg. Kavla ut degen mellan två bakplåtspapper till en cirka 5 mm tjock platta. Ställ plattan i kylskåp.

  2. Tillaga petit-chouerna. Koka upp smör och vatten i en kastrull. Ta kastrullen från plattan. Blanda mjöl och socker i smör- och vattenblandningen. Tillaga smeten på svag värme under ständig omrörning tills den är jämn och lossnar från kastrullkanterna. Låt smeten svalna lite. Vispa ner ett ägg åt gången i smeten med elvisp och arbeta kraftigt in dem.

  3. Spritsa ut petit-chouer (20 st.) på bakplåtspapper på en plåt. Skär ut runda kex av kexdegen i samma storlek som petit-chouerna, till exempel med hjälp av en form eller tyll. Lägg kexen ovanpå petit-chouerna. Grädda petit-chouerna i ugnen i 200 grader i cirka 20 minuter. Öppna inte ugnsluckan under gräddningen.

  4. Tillaga fyllningen. Vispa grädden. Vispa ner mascarpone och sylt. Skeda upp fyllningen i en spritspåse med tyll. Gör ett hål i botten på petit-chouerna med tyllen och spritsa in fyllning.

Aiheet