Internet Explorer -selainta ei enää aktiivisesti tueta. Suosittelemme käyttämään sivustoamme esimerkiksi Google Chrome tai Mozilla Firefox -selaimilla.

Lauantainen perinteeni: Haen 20 euron yllätyskorin ruokaa

Teksti:
Helena Liikanen-Renger
Kuvat:
Jeanne Ihander, Anu Kuikka, Helena Liikanen-Renger
Julkaistu: 31.7.2024
|
Muokattu: 30.8.2024
Mitä tekisi ensi viikolla ruoaksi? Ideoita voi saada yllätyskorista, kertoo Ranskassa asuva Helena Liikanen-Renger kolumnissaan.

Tiskille on aseteltu kauniita ruskean, keltaisen ja punaisen sävyissä välkehteleviä tomaatteja, hieman sormenpäätä paksumpia pikkukesäkurpitsoja ja täydellisen pulleita, paksukuorisia, tuoksuvia sitruunoita.

Lauantaiaamuisin lähikoulumme parkkipaikalle nousee pieni, neljän kauppiaan tori. Yksi myy "alueen parhaita" ostereita, toisella taas on liikkuva juustokauppa kylmätiskeineen. Kolmas kauppaa tekstiilejä, ja neljäs levittää tienposkeen paikallisia tuotteita myyvän vihannes- ja hedelmätiskin, joka on parhaimmillaan kuin provencelainen öljyvärimaalaus. Hänen kohdallaan jono on yleensä myös kaikkein pisin.

Joka viikko riennämme mekin jonon jatkoksi. Mutta meitä eivät kiinnosta kuvankauniit tomaatit, vaan ennakkoon tilattu vihannes- ja hedelmäkori, jonka kauppias kaivaa pakettiautonsa takakontista.

Kauppiaan valikoimassa on kaksi erikokoista koria, pienempi ja suurempi. Me otamme perheenä aina suuremman.

Kori on täytetty kulloisenkin sesongin vihanneksilla ja hedelmillä, ja 20 euron hintakin on huokea, ainakin jos vertaa tiskin antimiin. Pienemmän saisi viidellätoista eurolla.

Korien sisältö vaihtuu viikoittain, ja se on aina yllätys. Elokuun alussa korissa voi olla esimerkiksi viikunoita, päärynöitä, luumuja ja kukkakaalia. Usein niihin pannaan valikoimasta pienimmät ja muodoiltaan totutusta poikkeavat, kauppiaamme selvittää. Näin ei mene hyviä tuotteita hukkaan.

Myös sesonkituotteet takaavat edullisuuden: kun paikallisella cantaloupemeloniviljelijällä on sato huipussaan, voi hän myydä niitä myös hyvällä hinnalla torikauppiaalle.

Ranskassa tällaiset korit ovat tuttuja jo vuosikymmenten takaa. Tunnetuimpia lienevät maanviljelijöiden omat suoramyyntikorit, jollaisia mekin haimme kotiimme vielä, kun palvelupiste oli lähikirkon pihalla. Sitten se suruksemme muutti, mutta onneksi kauppias tuli tilalle.

Korit ovat suosittuja, kauppias kertoo. Paitsi, että tällä tavalla paikallisia kasviksia saa edullisesti, pakottaa yllätyskori myös asiakkaan miettimään viikon ateriat uusiksi. Korista saa nimittäin vaihtaa vain kaksi tuotetta toiseen.

Myönnän, että jokalauantaisen korin hakeminen on joka kerta yhtä kutkuttavaa!

Niiden ansioista olen oppinut paikalliset hedelmä- ja vihannessesongit sekä kaivanut esiin vanhat keittokirjani ja netin reseptivinkit. Kun oli purjoaika ja purjoja korissa viisikin kerrallaan, opettelin tekemään ranskalaista purjopiirasta, quiche au poireaux.

Pinaattiaikana taas perheessä syötiin lasten suosikkia, lohipinaattipiirasta, quiche au saumon et aux épinards. Kaaliaikana valmistin ranskalaisille ystäville ensi kertaa elämässäni suomalaista kaalilaatikkoa. Délicieux!

Mitähän ensi viikolla syötäisiin?

Lue lisää

Helena Liikanen-Renger on Ranskassa asuva toimittaja-kirjailija.