Internet Explorer -selainta ei enää aktiivisesti tueta. Suosittelemme käyttämään sivustoamme esimerkiksi Google Chrome tai Mozilla Firefox -selaimilla.

Parasta juuri nyt: Mandariini, maailman helpoin sitrus

Teksti:
Hanna Jensen
Kuvat:
SOK
Julkaistu: 17.3.2017
|
Muokattu: 31.8.2020
Ruokakirjoittaja Hanna Jensen rakastaa mandariineja, mutta ei ihan yhtä tulisesti kuin 1980-luvulla.

Nuoret eivät jaksa enää kuoria appelsiineja, päivitteli vanhempi rouva kaupassa. Oikeassahan nuoret ovat. Appelsiinin käyttöliittymä on hankala: kovat, paksut kuoret, paljon valkoista nöyhtää, yleistä sotkua ja veitsen heiluttamista.

Toista on mandariinin kanssa. Se on luonut päälaelleen avaamista helpottavan painauman, taipuisat ja ohuet kuoret sekä elegantit, toisistaan helposti irtoavat hedelmänlohkot.

Tästä huolimatta mandariini on tungettu verkkokasseihin ihmettelemään, miksi limen ja sharonhedelmän maine on mennyt sen ohi.

Kun ystävä tuli kylään, hän harppoi suoraan mandariinilaatikolle.

Vielä 1980-luvulla mandariini oli ylellinen hedelmä. Ei pelkoa, ettemmekö olisi tienneet, milloin mandariinisesonki alkoi.  Äiti osti mandariineja vitamiinin lähteeksi ja sehän kannatti. Sadasta grammasta mandariineja saa 41 milligrammaa C-vitamiinia.

Äiti kaatoi mandariinit puulaatikkoon kellarin kylmähuoneeseen. Kun ystävä tuli kylään, tämä harppoi suoraan laatikolle. Mandariineja! Hänen kotonaan niitä ei ollut.

Pian istuimme sohvannurkassa, katsoimme Fame-sarjaa ja kuorimme mandariineja. Ne olivat juuri sopivan makeita ja häivähdyksen hapokkaita.

Me suomalaiset siedämme siemeniä vain hillossa.

Satokausikalenteri tietää kertoa, että syön keskimäärin 13 kiloa sitrushedelmiä vuodessa.

Enkä pelkästään syö, juon myös. Mandariinit ovat loistavia smoothiessa.

Pikkusitrusten suosio kasvaa, ja mandariinin suosiosta kilpailee kolmisensataa lajisisarusta. Innokkaimpana kiiltelee klementiini, tuo "makea mandariini". Satsumakin on panostanut kuorensa irtoavuuteen ja hätyyttelee palkintopallia.

En ole ihan varma, millaisia ovat tangelo, kuningasmandariini tai tangeriini. Ei ihme, sillä meille ei kannata tuoda ainakaan mitään, missä on paljon siemeniä. Siedämme niitä vain hilloissa.

Toivomme, että jälkikasvu nappaisi hedelmän huomaamattaan.

Joskus äiti teki mandariinirahkaa, mutta mandariinirahka kuulostaa ihan liikaa 1980-luvulta. Missä viipyvät vuoden 2017 mandariinihitit? Minkä kanssa mandariinin pitäisi yhdistyä, että siitä tulisi trendikäs? Rosmariinin? Vai maistuisiko mandariini-vaniljajäätelöpirtelö?

Omassa kodissani ei ole kylmäkellaria. Meillä mandariinit levitellään ympäri pöytiä toivoen, että jälkikasvu kävelisi ohi, nappaisi huomaamattaan käteensä hedelmän ja painaisi tottuneesti sen avausnappia. Aika usein niin käykin.

Ehkä mandariini onkin parhaimmillaan ihan sellaisenaan.

Lisää aiheesta