Internet Explorer -selainta ei enää aktiivisesti tueta. Suosittelemme käyttämään sivustoamme esimerkiksi Google Chrome tai Mozilla Firefox -selaimilla.

Perhe testasi: 5 päivän putki punalapputuotteilla – "Vuodessa mahdollisuus säästää 1 642 euroa"

Teksti:
Leena Lukkari
Kuvat:
SOK
Julkaistu: 13.9.2018
|
Muokattu: 31.8.2020
Kolmihenkinen perhe hyödynsi viiden päivän ajan S-ryhmän punalaputettujen tuotteiden hintaedun. Lue äidin ostospäiväkirja.

Testiryhmä: Kolmihenkinen perhe, johon kuuluu äiti ja nuoret 13 ja 14.

Kulutustottumukset: Perhe asioi kaupassa noin 3-4 kertaa viikossa. Kerralla ostetaan useiden aterioiden pääraaka-aineet. Tarjouksista ostetaan pakkaseen isompia eriä lihaa ja kalaa.

Testiympäristö: Testi tehtiin Espoossa Suur-Leppävaaran alueella. Lähikauppojen parhaaksi punalaputettujen tuotteiden saalistusajaksi paljastui aamu kello 8 ja 9 välillä ja myöhäinen ilta.

Parhaaksi saalistusajaksi paljastui aamu kello 8 ja 9 välillä ja myöhäinen ilta.

Äidin ostospäiväkirja

Päivä 1. Alepa Leppävaara kello 15:51

Hyllyissä on vain muutamia punalaputettuja tuotteita, lähinnä tarjolla olisi valmiita lämpimiä yksittäispakattuja lounaita ja pari salaattia. Perheen ateriakasi niistä ei ole. Sen sijaan nappaan koriini kinkkukiusauksen, tiedän sen maistuvan nuorisolle.

Heviosastolta ostan laatikon mausteeksi ruohosipulia, jolla siihen saadaan vähän kotikutoista makua ja rehuksi parsakaalin. Juustohyllystä löytyy yllättäen punalaputettuna perheen suosikkijuusto, Punaleima-emmental.

Saalis: 2 punalaputettua tuotetta

 • Punaleima-emmental
 • Kinkkukiusaus

Kokonaislasku: 33,15 € (jossa muutkin kuin punaliputetut tuotteet)
Alennus: 3,60 €

Päivä 2. S-market Lähderanta kello 8:30

S-marketissa ollaan juuri hyllyttämässä uutta kuormaa ja rullakoiden kimpussa on viisi työntekijää. Punalaputettuina on tarjolla 30 prosentin alennuksella porsaan fileetä, naudan paistia, broilerin siipiä marinadissa ja maustamattomia rintapaloja, lohta ja savukalaa. Menen vähän päästäni pyörälle, kun tekisi mieli ostaa kärry täyteen.

Menen vähän päästäni pyörälle, kun tekisi mieli ostaa kärry täyteen.

Ostan porsaanfileen, jonka kanssa valitsen niin ikään punalaputetut kermaperunat. Lisäksi ostan ison 800 gramman pakkauksen jauhelihaa, josta teen viikonloppuna tuleville syntymäpäivävieraille cocktail-pullia.

Lohen päätän laittaa pakkaseen, teen siitä parin päivän päästä keiton. Mehuhyllyssä on punalaputettuna ruusunmarjakeitto, se päätyy kärryyn puhtaasta mielenkiinnosta. Ja paljastuu makutestissä pirteäksi vaihtoehdoksi appelsiinimehulle aamiaispöydässä.

Saalis: 5 punalaputettua tuotetta

 • Palvikinkku
 • Naudan jauheliha
 • Lohifileepala 0,626 kg
 • Kermaperunat
 • Porsaan sisäfilee, maustamaton 0,661 kg

Kokonaislasku: 34,38 € (jossa muutkin kuin punalaputetut tuotteet)
Alennus: 8,39 €

Päivä 2. S-market Karaportti kello 18:35

Joudun lähtemään toisen kerran kauppaan samana päivänä, koska unohdin aamulla ostaa konetiskitabletteja. Katsastan samalla punalaputettujen tuotteiden tarjonnan, joita löytyy hyllyistä vain muutamia. Teen kuitenkin mielenkiintoisen uuden löydön, avocadoöljyn, joka osoittautuu käytössä erinomaiseksi esimerkiksi uunijuuresten paistamisessa.

Teen kuitenkin mielenkiintoisen uuden löydön.

Punalaputettuna on myös iso purkki kuohukermaa mikä sopii hyvin, koska viikonloppuna vieraat saavat myös mansikkakakkua, joka kuorrutetaan kermavaahdolla.

Saalis: 2 punalaputettua tuotetta

 • Avocadoöljy
 • Kuohukerma

Kokonaislasku: 15,08 € (jossa muutkin kuin punalaputetut tuotteet)
Alennus: 1,64 €

Päivä 3. Alepa Karakallio kello 20:40

Lähden oikeastaan ostamaan vain maitoa, mutta punalaputetut tuotteet inspiroivat tarttumaan tarjouksiin. Ostan nakkeja. Päätän tehdä keiton, johon löytyy kotoa valmiina perunaa, porkkanaa, sipulia ja purjoa.

Keiton kanssa nappaan punalaputetun moniviljaleivän.

Saalis: 2 punalaputettua tuotetta

 • Nakkipaketti
 • Moniviljaleipä

Kokonaislasku: 11,12 € (jossa muutkin kuin punalaputetut tuotteet).
Alennus: 1,41 €

Päivä 4. Alepa Karakallio 19:27

Olen hiukan aikaisemmin paikalla kuin edellisenä päivänä ja tarjolla onkin enemmän punalaputettuja tuotteita. Sorrun nälkäisenä herkkuihin. Ostan punalaputettua pullaa, kotijuustoa ja sienisalaattia makean saaristolaisleivän kanssa.

Järkeviä punalaputettuja ostoksia ovat nugettipihvit, jotka lasten on helppo pakkasesta valmistaa tarvittaessa itse sekä broilerin rintafilee, josta teen lasten herkkuruokaa, vahvaa curry-kanakastiketta riisin kanssa. Kotoa siihen löytyy mausteeksi tuoretta chiliä, korianteria ja limeä.

Saalis: 6 tuotetta punalaputettua tuotetta

 • Viipaloitu pullapitko
 • Kotijuusto
 • Ruispalat
 • Sienisalaatti
 • Paneroidut kanapihvit
 • Broilerin rintafilee maustamaton

Kokonaislasku: 24,66 € (jossa muutkin kuin punalaputetut tuotteet)
Alennus: 6,28 €

Päivä 5. Alepa Karakallio kello 7:57

Haluan aamukahvin kanssa croissantin ja piipahdan koiralenkillä kaupassa. Mukaan tarttuu pakkaseen pari pakettia punalaputettuja välipalaleipiä ja kolme rahkapatukkaa välipalaksi. Taas uusi tuotetuttavuus, johon en olisi ilman punalappua tarttunut.

Saalis: 5 tuotetta

 • Reissumies tosi tumma 2 kpl
 • Rahkapatukka 3 kpl

Kokonaislasku: 4,74 € (jossa muutkin kuin punalaputetut tuotteet)
Alennus: 1,40 €

Säästö yllätti

Perhe pienensi hävikkiä 24 tuotteella. Viidessä päivässä säästöä kertyi 22,72 euroa, eli keskimäärin 4,5 euroa päivässä.

Koska testin ruokaostokset vastasivat hyvin perheen normaalia kulutusta, voidaan testin tulos suhteuttaa koko vuoden kulutukseen. Vuodessa perheellä on näin ollen mahdollisuus säästää 1642 euroa!

Perhe yllättyi, kuinka monipuolisesti punalaputettuja tuotteita oli tarjolla ja kuinka monet niistä olivat sellaisia, joita perhe muutenkin ostaa.

Hävikin pienentämisestä tuli kaikille hyvä mieli

Kynnys kokeilla uusia tuotteita madaltui ja innosti kokeilemaan uusia reseptejä. Hävikin pienentämisestä tuli kaikille hyvä mieli ja se motivoi satsaamaan punalappuihin myös jatkossa.

Parasta oli rahallinen säästö, joka paljastui vuositasolla huikeaksi. Säästyneille rahoille löytyy jaetun huoltajuuden perheessä monta hyvää sijoituskohdetta, kuten lasten harrastukset ja perheen lomat.