Internet Explorer -selainta ei enää aktiivisesti tueta. Suosittelemme käyttämään sivustoamme esimerkiksi Google Chrome tai Mozilla Firefox -selaimilla.

Suosittu maakuntasukkasarja jatkuu! Neulo Satakunnan sukat, joita koristavat sinitiainen ja tyrni

Teksti:
Minttu Wikberg
Kuvausjärjestelyt:
Jenni Valpio
Kuvat:
Johanna Levomäki
Julkaistu: 5.8.2024
|
Muokattu: 5.8.2024
Satakunnan murrettuja sävyjä toistavien villasukkien varsia koristavat sinitiainen ja koristeellisiksi nypyiksi neulotut tyrnimarjat. Katso ohjeet kahteen eri kokoon sekä vinkki, miten teet sukasta leveämpään jalkaan sopivan.

Suunnittelija Minttu Wikberg

Koko 38 (42)

Langan menekki Novita Nalle 80 % villa / 20 % polyamidi, 100 g = 260 m

  • (061) pellava 50 (60) g
  • (264) papaija 30 (40) g
  • (392) luonto 35 (45) g
  • (117) virta 5 (5) g

Sukkapuikot 3 mm tai käsialan mukaan

26 s / 32 krs = 10 cm kirjoneuletta

Huomioitavaa Sido 4 s pidemmät lankajuoksut kiertämällä lankoja keskenään ristiin työn takana. Tee sidonnat eri kohdissa, etteivät ne osu samaan silmukkaväliin peräkkäisillä kerroksilla. Sinitiaisen siniset osat kirjotaan valmiiseen työhön silmukoita jäljittelevin pistoin, neulo ne ensin pohjavärillä.

Sukkien ohje pdf-tiedostona

Varsi

Luo sukkapuikoille värillä pellava 54 (58) s ja jaa s:t puikoille: I puikko = 13 (14) s, II puikko = 14 (15) s, III puikko = 13 (14) s, IV puikko = 14 (15) s. Kerroksen vaihtumiskohta on IV ja I puikon välissä.

Neulo kierrettyä joustinneuletta suljettuna neuleena: *1 n, 1 o takareunasta*, toista *–*, kunnes työn korkeus on 3 cm.

Aloita kirjoneule suljettuna neuleena A-kaavion 1. kerrokselta:

Koossa 38: Aloita kirjoneule kaavion 3. silmukasta. Neulo kerroksella silmukat 3–56. Neulo kaavion kaikki kerrokset ja tee nypyt kaavioon merkittyihin kohtiin.

Koossa 42: Aloita kirjoneule kaavion 1. silmukasta. Neulo kerroksella silmukat 1–58. Neulo kaavion kaikki kerrokset ja tee nypyt kaavioon merkittyihin kohtiin.

Kantapää

Neulo kantapää värillä papaija. Aloita kantalappu neulomalla I puikon s:t oikein IV puikolle ja lisää samalla 1 s = 28 (30) s. Jätä muut s:t odottamaan. Käännä työ ja neulo vahvennettua neuletta:

1.krs (työn nurja puoli): Nosta 1. s neulomatta (lanka työn nurjalla puolella) ja neulo muut s:t nurin. Käännä työ.

2.krs (työn oikea puoli): *Nosta 1 s neulomatta (lanka työn nurjalla puolella), neulo 1 s oikein*, toista *–* krs loppuun. Käännä työ.

Toista krs:t 1–2 yhteensä 13 (15) kertaa (= 26 (30) krs).

Kantapohjan kavennukset

Neulo vielä nurjan puolen krs ja aloita sitten kantapohjan kavennukset: Jatka samaa vahvennettua neuletta kuin aiemmin. Neulo kantalapun oikean puolen kerrosta, kunnes jäljellä on 10 (11) s. Tee ylivetokavennus (= nosta 1 s oikein neulomatta, neulo 1 s oikein ja vedä nostettu s neulotun yli) ja käännä työ. Nosta 1. s neulomatta, neulo 8 (8) s nurin ja neulo 2 seuraavaa s:aa nurin yhteen, käännä työ. Nosta 1. s neulomatta, neulo, kunnes jäljellä on 9 (10) s, tee ylivetokavennus ja käännä työ.

Jatka kavennuksia samalla tavalla, eli sivusilmukat vähenevät joka krs yhdellä ja kantapään keskellä on koko ajan 10 (10) s. Kun sivusilmukat loppuvat, jaa silmukat kahdelle puikolle, 5 + 5 (5 + 5) s, ja neulo ensimmäiset 5 (5) s vahvennettua neuletta. Kerroksen vaihtumiskohta on nyt tässä.

Aloita kirjoneule B-kaavion 1. krs:lta: Poimi vapaalle puikolle kantalapun vasemmasta reunasta 13 (15) s + 1 s kantalapun ja II puikon välistä. Neulo kantalapun 5 (5) s oikein ja poimitut s:t kiertäen eli takareunasta oikein. Neulo II ja III puikon s:t oikein. Poimi kantalapun oikeasta reunasta 14 (16) s + 1 s III puikon ja kantalapun välistä sillä puikolla, jolla on 5 (5) s. HUOM! Tässä poimitaan 1 s enemmän kuin toisella puolella. Neulo poimitut s:t kiertäen oikein ja kantalapun 5 (5) s oikein. Työssä on 66 (72) s.

Kiilakavennukset

Jatka kirjoneuletta B-kaaviosta ja tee kiilakavennukset kaavion mukaan 2. kerroksella: neulo I puikon lopussa 2 viimeistä s:aa oikein yhteen ja tee IV puikon alussa ylivetokavennus. Tee kavennukset joka 2. krs, kunnes työssä on 54 (58) s. Silmukat jakaantuvat puikoille: I puikko = 13 (14) s, II puikko = 14 (15) s, III puikko = 13 (14) s, IV puikko 14 (15) s.

Kun olet neulonut B-kaavion loppuun, jatka kirjoneuletta C-kaaviosta. Koossa 38 toista 9 s:n mallikertaa kerroksen loppuun, koossa 42 C-kaaviossa on kerroksen kaikki silmukat. Toista C-kaavion kerroksia, kunnes pohjan pituus kantapää mukaan lukien on 20 (25) cm tai kunnes pikkuvarvas peittyy.

Kärkikavennukset

Neulo kärki loppuun värillä luonto. Aloita kärjen nauhakavennukset: Neulo I ja III puikon lopussa 2 o yhteen + 1 o sekä neulo II ja IV puikon alussa 1 o + tee ylivetokavennus. Tee kavennukset kuten edellä joka 2. krs, kunnes työssä on jäljellä 30 s. Tee sen jälkeen kavennukset joka kerroksella. Kun työssä on jäljellä 18 s, päättele sukan ylä- ja alapuolen s:t yhteen NP:lta kolmen puikon päättelyllä tai silmukoi ylä- ja alapuoli yhteen.

Viimeistely

Kirjo sinitiaisen siniset osat ja silmä silmukoita jäljittelevin pistoin A-kaavion mukaan. Höyrytä sukat kevyesti.

Vinkki: Jos kaipaat leveämpää sukkaa koossa 38, voit neuloa sen suuremman koon silmukoilla, mutta aloita kärkikavennukset, kun pohjan pituus on 20 cm.

Jaa kuva Instagramissa #sukkamaa ja tägää mukaan @yhteishyva.

Lankoja myynnissä Prismoissa ja Prisma.fi:ssä. Värit vaihtelevat sesongeittain ja myymälöittäin.

Joko neuloit nämä maakuntasukat?

Täältä löydät kaikki jo ilmestyneet maakuntasukkaohjeet

Lisää aiheesta