Internet Explorer -selainta ei enää aktiivisesti tueta. Suosittelemme käyttämään sivustoamme esimerkiksi Google Chrome tai Mozilla Firefox -selaimilla.

TOP 5 reseptiä: näillä sapaksilla ja mocktaileilla tuot linnanjuhlat kotiisi!

Teksti:
S-market
Kuvat:
S-market
Julkaistu: 26.11.2020
|
Muokattu: 26.11.2020
Kun perinteiset itsenäisyyspäivän kättelyt jäävät välistä, on sinun tilaisuutesi juhlia Suomea juuri niin kuin itse haluat. Järjestä pienet linnanjuhlat kotonasi ja nauti suomalaisen luonnon inspiroimia herkkuja. Nappaa tästä TOP 5 reseptit ja suuntaa kohti lähimpää S-markettia!

Mitä kummaa sapas ja mocktail tarkoittavat?

Mocktailit ja sapakset ovat itsenäisyyspäivän trendikkäimmät tarjottavat, jotka valmistuvat helposti ja nopeasti omassa keittiössä. Mutta mitäs nämä herkut todellisuudessa ovat?

Mocktailit ovat alkoholittomia drinkkejä, jotka saavat tämän jutun resepteissä inspiraationsa suomalaisista metsistä. Sapas taas tarkoittaa tapaksen eli suolaisen ja pienen espanjalaisen suupalan suomalaista versiota, jossa yhdistyvät kotimaiset maut ja raaka-aineet.

Metsäinen puolukka-mocktail

Mehuun (n. 4 dl)

1 pss (200 g) Kotimaista-puolukoita

ruukku tuoretta rosmariinia

½ ruukkua tuoretta timjamia

1 ½ dl sokeria

5 dl vettä

Laseihin

Kotimaista-kivennäisvettä (tai kuivaa kuohuviiniä)

jäisiä Kotimaista-puolukoita

tuoreen rosmariinin oksia

jäitä

  1. Mittaa puolukat, yrtit, sokeri ja vesi kattilaan.
  2. Kuumenna kiehuvaksi ja anna kiehua matalalla lämmöllä noin 15 minuuttia.
  3. Siivilöi ja jäähdytä valmis mehu. Säilytä jääkaapissa tarjoiluun asti.
  4. Annostele laseihin makusi mukaan jääkaappikylmää karpalo-yrttimehua.
  5. Kaada laseihin jäät ja reilusti hyvin jäähdytettyä kivennäisvettä.
  6. Koristele juoma tuoreen rosmariinin oksilla ja jäisillä puolukoilla.

Kupliva mustikka-mocktail

Juomaan

1 lime

ripaus kardemummaa

Kotimaista-pakastemustikoita

Kotimaista-kivennäisvettä

Kotimaista-mustikkamehua

Lisäksi

tuoreen rosmariinin oksia

jäitä

  1. Lohko puolet limestä pieniksi lohkoiksi.
  2. Asettele lasiin kerroksittain jääpaloja, jäisiä mustikoita ja pieniä limen lohkoja.
  3. Sekoita mustikkamehu ja puolikkaan limen mehu keskenään.
  4. Täytä lasi ensin puolilleen kivennäisvedellä ja sitten täyteen lime-mustikkamehulla.
  5. Koristele valmis juoma tuoreen rosmariinin oksilla!

Kauraisat sapakset punajuuri-vuohenjuustomoussella

Punajuuri-vuohenjuustomousse (n. 10 annosta)

4 kotimaista punajuurta

n. 100 g pinjansiemeniä

½ sitruuna

½ dl Kotimaista-rypsiöljyä

150 g vuohenjuustoa (esim. Président Petit Chèvres Doux)

tippa juoksevaa hunajaa

suolaa ja pippuria

Lisäksi

½ pss (n. 60 g) kaurasipsejä

¼ ruukkua tuoretta timjamia

  1. Keitä punajuuret kypsäksi kiehuvassa vedessä (noin 10 minuuttia).
  2. Paahda pinjansiemeniä hetki kuumalla ja kuivalla pannulla.
  3. Kuori ja paloittele kypsät punajuuret kulhoon.
  4. Lisää kulhoon suurin osa pinjansiemenistä, puolikkaan sitruunan mehu ja oliiviöljy.
  5. Soseuta ainekset sileäksi sauvasekoittimella ja lisää joukkoon vuohenjuusto.
  6. Mausta suolalla, pippurilla ja tipalla juoksevaa hunajaa. Varmista maku maistamalla.
  7. Jatka sauvasekoittimella sekoittamista, kunnes seos on ihanan sileää.
  8. Lusikoi valmis seos kaurasipseihin ja koristele timjamin lehdillä ja lopuilla pinjansiemenillä.

Rukiiset sapakset mätimoussella

Mätimousse (n. 10 annosta)

200 g kirjolohen mätiä

1 keitetty kananmuna

½ ruukkua ruohosipulia

1 pieni punasipuli

½ prk (1 dl) Kotimaista-vispikermaa

1 prk (120 g) Kotimaista-smetanaa

¼ tl pippuria

1 ½ tl limen mehua

Lisäksi

½ pss (n. 75 g) ruissipsejä

¼ ruukkua tuoretta tilliä

  1. Sulata mätiä jääkaapissa 4 tuntia ennen valmistusta ja valuta siivilän päällä puoli tuntia.
  2. Muussaa kananmuna haarukalla. Kuori ja silppua sipuli sekä ruohosipuli.
  3. Vaahdota vispikerma kevyesti ja vatkaa joukkoon smetana.
  4. Sekoita smetanavaahtoon silputtu sipuli ja ruohosipuli sekä pippuri ja limen mehu.
  5. Nostele lopuksi mäti moussen joukkoon.
  6. Lusikoi valmis mätimousse ruissipseihin ja koristele tuoreella tillillä.

Karjalan sapakset lohimoussella

Lohimousse (n. 10 annosta)

150 g kylmäsavulohta

100 g tuorejuustoa

½ dl Kotimaista -maustamatonta jogurttia

½ punasipuli

2 tl sitruunan mehua

ripaus suolaa

Lisäksi

10 pientä karjalanpiirakkaa tai saaristolaisleivän siivua

¼ ruukkua tuoretta tilliä

  1. Laita kaikki ainekset kulhoon ja soseuta sauvasekoittimella tai tehosekoittimessa sileäksi.
  2. Varmista maku maistamalla ja lisää mausteita tarvittaessa
  3. Anna moussen maustua jääkaapissa noin puoli tuntia.
  4. Lusikoi halutessasi valmis mousse pursotinpussiin, jossa on tähden muotoinen tylla.
  5. Pursota tai lusikoi lohimousse kylmän karjalanpiirakan tai saaristolaisleivän päälle.
  6. Koristele tuoreella tillillä ja nauti!

Psst…

Kun vieraat ovat paikalla ja tarjoilut valmiina, on aika pistää villasukat jalkaan ja valmistautua kunnon herkutteluun – näissä linnanjuhlissa ei nimittäin tarvitse kärsiä kireistä korkkareista ja kravatista. Oikein rentoa Suomen itsenäisyyspäivää toivottaa S-market!

Lisää aiheesta