Suurikokoisen, suipon bataatin kuori on useimmiten punaisenruskea. Malto on kellertävä tai oranssinpunainen. Maultaan bataatti on jauhoisen pehmeä ja makeahko. Runsashiilihydraattisesta bataatista saadaan myös A- ja C-vitamiinia sekä kuituja.
Englanninkielisestä nimestään huolimatta bataatti (sweet potato, makea peruna) ei ole sukua perunalle.
Bataatin käyttö
Käytä bataattia ruoanvalmistuksessa perunan tavoin. Bataatti sopii kypsennettäväksi keittämällä, uunissa tai grillissä. Se antaa samettista makulisää sosekeittoihin, peruna- ja juuressoseisiin, paahtojuureksiin sekä pata- ja laatikkoruokiin. Kokeile myös bataattiranskalaisia ja täytettyjä uunibataatteja perinteisten uuniperunoiden tapaan.
Bataatti säilyy parhaiten +12–16 asteessa. Kylmässä bataatti pilaantuu nopeasti.