Internet Explorer -selainta ei enää aktiivisesti tueta. Suosittelemme käyttämään sivustoamme esimerkiksi Google Chrome tai Mozilla Firefox -selaimilla.

”Kesä saa suomalaiset innostumaan raikkaista hedelmä- ja marjakakuista”, kertoo herkkumestari Sanna Hänninen.

"Juhlapöydässä vähemmän on enemmän", sanoo kakkuja myyvä Sanna Hänninen

Teksti:
Sirkku Saariaho
Kuvat:
Mikko Hannula
Julkaistu: 30.5.2022
|
Muokattu: 13.6.2022
Helsingin Keskustan Food Market Herkun Sanna Hänninen viihtyy kakkujen ja leivosten maailmassa. Hän muistuttaa, että juhlapöydässä vähemmän on usein enemmän.

Sanna, olet myynyt kakkuja yli 12 vuotta. Eikö jo kyllästytä?

No ei! Kakku- ja leivososastolla on aina jokin sesonki menossa ja seuraava tulossa. Jatkuva muutos pitää hereillä ja ammatillisen mielenkiinnon korkealla.

Mikä on tämän hetken trendikakku?

Suomalainen kakkumaku on sellainen, että talvella syödään suklaakakkuja, ja kun aurinko alkaa paistaa, kysellään raikkaita hedelmä- ja marjakakkuja. Kun mansikka-aika alkaa, halutaan mansikkakakkua. Mansikkaa syödään myös leivoksissa ja wienereissä.

Miten kakut ovat muuttuneet urasi aikana?

Allergeenit ja ruokavaliot vaikuttavat paljon kakkuihin ja leivoksiin. Kakkupohja voi olla gluteeniton, vegaaninen, munaton, maidoton tai yhdistelmä näistä. Usein juhlissa pyritään pärjäämään yhdellä kakulla, joka sopii monille. Ruokavaliota noudattavalle voi juhliin ostaa myös omat kauniit leivokset.

Miten valitaan kakku juhliin?

Ensiksi on aina hyvä kysyä juhlakalulta, mitä hän toivoo. Sitten huomioidaan rajoitukset ja vieraiden määrä. Hyvä vinkki: Yhden ison kakun sijaan kannattaa ostaa useampi pieni kakku. Näin pöytään saa aina uuden kakun, kun tulee lisää vieraita.

Tarvitaanko pöytään sen seitsemää sorttia?

Ei, vähemmän on enemmän. Laadukas kakku ja hyvä suolainen piirakka riittävät. Suolaiset tarjoilut kiinnostavat jopa enemmän kuin makeat.

Kerrotko vielä Ei mennyt kuin Strömsössä -muistosi?

Minulla on kokkitausta, mutta se ei aina riitä. Leivoin ensimmäistä kertaa gluteenittoman kakkupohjan. Pohja näytti hyvältä, mutta kun aloin täyttää kakkua, huomasin että se oli sisältä raaka. Jouluaatto, täyte valmiina, pohja puuttuu! Kipaisin Herkusta marengit ja tein suklaapavlovan marjoilla. Eihän se kakku ollut, mutta oli todella hyvää!

Sannan vinkit juhliin

  • Jos olet tarkka kakun määrästä, osta vain yhdenlaista kakkua. Jos tarjolla on erilaisia kakkuja, vieraat todennäköisesti ottavat kaikkia makuja.

  • Hae juhlakattauksen koristeet luonnosta: koivunoksia liinalle, käpyjä ja luonnonkukkia lasipurkkeihin. Lisäksi tietysti kynttilöitä.

  • Kivoja jälkiruokavaihtoehtoja ovat esimerkiksi mousse- tai hyytelökakku, konvehdit tai petit four -suupalat.

Lisää aiheesta