Internet Explorer -selainta ei enää aktiivisesti tueta. Suosittelemme käyttämään sivustoamme esimerkiksi Google Chrome tai Mozilla Firefox -selaimilla.

Kuinka vanha on leikkuulautasi? Lue tämä juttu ja suuntaa kauppaan

Milloin vaihdoit viimeksi leikkuulautasi? Muutama merkki kertoo, että nyt on aika lopettaa yhteistyö.

Nainen leikkaa vihanneksia leikkuulaudalla
Nainen leikkaa vihanneksia leikkuulaudalla
Teksti: Emilia Tukiainen
Kuvat: Adobe Stock, Prisma
29.5.2025 | Päivitetty 5.6.2025

Leikkuulauta on yksi keittiön tärkeimmistä välineistä, ja se on käytössä monesti jopa useita kertoja päivän aikana. Leikkuulauta vaatii kuitenkin oikeanlaista huolenpitoa, ja se kerää itseensä tehokkaasti myös bakteereja – vuosia vanha leikkuulauta ei siis välttämättä ole enää käyttökelpoinen.

Mutta kuinka usein leikkuulauta sitten pitäisi oikeasti vaihtaa? Vastaus ei ole täysin yksiselitteinen, sillä se riippuu leikkuulaudan materiaalista, käytön määrästä sekä siitä, miten huolellisesti lautaa on huollettu.

Materiaalilla on suuri vaikutus

Yleisimmin kotikeittiöissä käytetään muovista ja puusta valmistettuja leikkuulautoja. Muovilaudat ovat helppohoitoisia ja yleensä myös konepestäviä, mutta ne kuluvat huomattavasti puisia nopeammin. Leikkaamisen seurauksena muodostuvat viillot keräävät ajan saatossa muovilautaan bakteereja, jotka eivät peseydy pois edes konepesulla.

Puiset leikkuulaudat ovat muovisia pitkäikäisempiä, jos niitä hoidetaan oikein. Puusta valmistettuja keittiövälineitä ei saa pestä tiskikoneessa, mutta hellävarainen käsinpesu, huolellinen kuivattaminen ja säännöllinen öljyäminen pitävät puisen leikkuulaudan hyvänä. Puu on luonnostaan antibakteerinen materiaali, mutta jos puulaudan pinta halkeilee tai siihen jää pysyviä syviä uria, kannattaa puinen leikkuulauta vaihtaa uuteen bakteeririskin vuoksi.

Puiseen leikkuulautaan jäävät pienemmät veitsijäljet on helppo siloittaa pois hellävaraisella hiomapaperilla. Hiomisen jälkeen puhdista lauta kostealla paperilla tai liinalla ja käsittele se lopuksi sille tarkoitetulla öljyllä.

Huomioi käyttötarkoitus

On suositeltavaa, että eri raaka-aineille käytetään erillisiä leikkuulautoja. Esimerkiksi kala kannattaa leikata eri leikkuulaudalla kuin leipä. Etenkin raakaa lihaa käsittelevät laudat kannattaa vaihtaa jopa suositeltua useammin, sillä raaka liha voi muodostaa lautaan jopa terveydelle vaarallisia bakteeripesiä.

Yksi hyvä keino on määrittää eri raaka-aineille oman väriset tai kuvioidut leikkuulaudat, mikä auttaa pitämään laudat erillään toisistaan.

Milloin on aika luopua?

Muoviset leikkuulaudat kannattaa vaihtaa uuteen noin puolen vuoden välein kulutuksesta riippuen. Muovisen leikkuulaudan naarmuinen pinta on hyvä merkki siitä, että on aika ostaa uusi. Puisten leikkuulautojen käyttöikä taas voi olla jopa 5-10 vuotta, jos lautaa huolletaan säännöllisesti ja asianmukaisesti.

Jos laudan pinta on pahasti naarmuttunut ja siinä on syviä viiltoja, tai jos se haisee epämiellyttävältä pesusta huolimatta, on aika vaihtaa leikkuulauta uuteen. Myös värimuutokset ja laudan vääntyminen ovat merkkejä siitä, että leikkuulauta on nähnyt parhaat päivänsä.

Erilaisia leikkuulautoja

Muoviset leikkuulaudat ovat edullisempia, mutta ne tulee uusia puisia useammin.