Säästövinkki: 10 nokkelaa tapaa grillata edullisesti
Grillaa mahtavat kesäateriat ruokabudjettia paisuttamatta. Näillä vinkeillä valitset edulliset mutta herkulliset ainekset ja täyttävät lisäkkeet.


Kesän grillaus ei luo isoa lovea lompakkoon, kun poimit ruokakaupasta kyytiin edulliset mutta laadukkaat ainekset. Pienellä suunnittelulla säästyy kesän mittaan merkittävä summa. Lue 10 kuumaa vinkkiä edullisempaan grillaukseen.
1. Grillaa vartaita. Sekavartaat ovat loistava tapa venyttää grillattavan lihan tai kalan määrää. Käytä vartaissa paljon kasviksia, kuten sipulia, paprikaa, kesäkurpitsaa, munakoisoa ja herkkusieniä, ja lisää vain muutama liha- tai kalapala per varras.
2. Esikypsennä edullisia lihoja. Halvat mutta mehevänmaukkaat ruhonosat, kuten porsaankylki, kassler, naudan etuselkä ja broilerin koipireidet sopivat grillattaviksi, kun ne haudutetaan ensin kypsäksi uunissa tai keittämällä. Grillatessa riittää pinnan paahtaminen ja maustaminen.
3. Tee itse pihvit. Hyvin maustetut papupihvit ovat mitä edullisinta grillattavaa, samoin kanan jauhelihapihvit. Jatka pihvitaikinaa kasvisraasteella tai soijarouheella, ja saat samasta proteiinimäärästä jopa kaksi runsasta grilliateriaa.
4. Hyödynnä edulliset kasvikset. Esimerkiksi erilaiset kaalit, porkkana, kesäkurpitsa ja munakoiso sopivat öljyllä siveltyinä ja yksinkertaisesti maustettuina täydellisesti grilliin. Reiluiksi lohkoiksi leikattu kesäkaali on yksi herkullisimmista grillikesän lisäkkeistä.
5. Keitä iso satsi grillikastiketta. Edullisimmat ja maukkaimmat grilliruoan pintaan silattavat kastikkeet saat keittämällä ne itse. Kastiketta voi myös pakastaa myöhempiä grillauksia varten. Monissa resepteissä käytetään aineksia, jotka löytyvät jo kotoa, esimerkiksi paseerattu tomaatti tai tomaattipyree, ketsuppi, sinappi, sokeri, soijakastike ja erilaiset etikat. Mausta kastikkeet vaikkapa itse kasvatetuilla tuoreilla yrteillä.
6. Grillaa leipää. Grillattu leipä on nopea ja loistava lisäke grilliaterialle – sen ympärille voi toisaalta joskus rakentaa myös koko aterian. Kokeile grillata patonkiviipaleita, tortillalettuja, hapanjuurileipää tai itse tehtyjä peltileipiä öljyllä ja yrteillä maustettuna. Tarjoa lisänä runsas salaatti ja pari erilaista tahnaa tai tuorejuustoa.
7. Muista perunat ja juurekset. Ne ovat edullisia ja sopivat mainiosti grillaukseen. Leikkaa perunat viipaleiksi, sivele öljyllä ja mausteilla ja grillaa rapeiksi, tai sujauta folionyyttiin. Kevyesti esikypsennetyt porkkanat, punajuuret ja nauriit karamellisoituvat kauniisti grillissä.
8. Panosta täyttäviin lisäkkeisiin. Suo päärooli vaihteeksi peruna-, papu- ja pastasalaateille. Valmista tarjolle myös iso kaalisalaatti. Tälle aterialle grillataan vain pieni määrä hyvää lihaa, tai valitaan grillattavaksi edullinen tuote, esimerkiksi broilerinsiivet.
9. Grillaa hedelmiä jälkiruoaksi. Banaani, omena, persikka, nektariini ja ananas karamellisoituvat grillissä ja maistuvat sellaisenaan tai vaniljajäätelön tai vaniljalla maustetun jogurtin kanssa.
10. Hyödynnä tähteet seuraavana päivänä. Yli jääneet grillatut kasvikset sopivat pastaan tai munakkaaseen, ja grillatut lihat voi pilkkoa salaattiin tai pitaleivän täytteeksi. Sekoita höysteeksi jogurttipohjainen valkosipulikastike, esimerkiksi tsatsiki.