Leikkaatko perunaa veitsellä? Saksassa ei kannattaisi
Bon appétit! Lue tämä lista, niin vältyt noloilta tilanteilta.


Ulkomailla matkatessa voi joskus huomata tehneensä jotain, mikä saa paikalliset kurtistamaan kulmiaan – vaikka kyse olisikin vain leivän sijoittelusta tai cappuccinon tilaamisesta.
Monet pöytätavat voivat tuntua turhilta tai jopa oudoilta, mutta ne kertovat paljon kulttuurista, historiasta ja ruokasuhteesta. Kun istut kansainväliseen pöytään, pieni taustatietous voi säästää nololta tilanteelta.
Tässä muutamia yllättäviä, mutta todellisia pöytätapoja Euroopasta.
Saksa: Älä leikkaa perunaa tai kalaa veitsellä
Saksassa saatat herättää kummastusta, jos leikkaat perunaa tai kalaa veitsellä. Miksi ihmeessä?
Saksalaisessa ruokakulttuurissa veistä ei käytetä keitettyjen perunoiden tai kalan kanssa, koska näitä pidetään niin pehmeinä, että ne on helppo pilkkoa pelkällä haarukalla. Entisaikaan peruna ja kala olivat työväenluokan ja maalaisten ruokaa, ja etiketin mukaan veitsiä käytettiin vain korkeatasoisimpien ruokien, kuten pihvin kanssa.
Italia: Cappuccinoa ei tilata lounaan jälkeen
Jos olet Italiassa ja tekee mieli cappuccinoa iltapäivällä, kannattaa miettiä kahdesti.
Italiassa cappuccino mielletään aamupalajuomaksi, joka nautitaan yleensä tyhjään vatsaan. Maitopohjaisen juoman uskotaan häiritsevän ruoansulatusta, jos se juodaan ruoan päälle. Jos tilaat cappucinon "väärään aikaan" saatat saada huvittuneita katseita, mutta mitään todellista etikettiä et riko.
Italialaisessa ruokakulttuurissa pätee myös toinen sääntö: parmesaania ei koskaan lisätä kalaruokiin. Juusto ja kala ovat italialaisessa keittiössä täysin eri maailmoista, eikä niiden yhdistämistä katsota hyvällä.
Ranska: Leipä ei kuulu lautaselle
Ranskassa leipää ei aseteta ruokalautaselle, vaan se lepää pöydällä – usein suoraan pöytäliinalla, lautasen vasemmalla puolella. Leipä myös yleensä tarjoillaan ja syödään ilman voita tai muuta levitettä.
Toinen ranskalainen erikoisuus on se, että salaatti syödään usein pääruoan jälkeen – ei siis ennen pääruokaa, kuten monissa muissa maissa. Syynä tähän on uskomus siitä, että raskaan aterian jälkeen nautitut tuoreet vihannekset parantavat ruoansulatusta.
Lue myös: Haiseeko kotisi? Tee näin
Iso-Britannia: Maito jakaa mielipiteitä
Suomalaiset lisäävät maidon teehen ja kahviin yleensä vasta viimeisenä, mutta toisaalla tämä tehdään täysin päinvastaisesti – Iso-Britanniassa teetä juodessa lisätään maito ensin.
Tapa on luultavasti saanut alkunsa siitä, että ennen vanhaan maidon tarkoituksena oli suojata ohuita posliinikuppeja kuumalta nesteeltä. Tapoja on kuitenkin monia, ja oikea järjestys jakaa mielipiteitä Briteissäkin.
Espanja: Illallinen alkaa vasta myöhään ja leipää riittää
Me Suomessa olemme aikaisten ruokailuaikojen kansaa, mutta Espanjassa illallinen alkaa usein vasta iltayhdeksän jälkeen.
Jos istahdat ravintolaan seitsemältä ja ihmettelet tyhjää salia, olet paikalla “liian aikaisin”. Myöhäinen illallinen on Espanjassa usein myös melko raskas.
Lisäksi leipä on espanjalaisessa ruokakulttuurissa niin tärkeää, että sitä tarjotaan lähes kaikilla aterioilla – vaikka et siis edes tilaisi sitä.