Internet Explorer -selainta ei enää aktiivisesti tueta. Suosittelemme käyttämään sivustoamme esimerkiksi Google Chrome tai Mozilla Firefox -selaimilla.

Airfryer taipuu moneen, muttei kaikkeen: Ota vinkit talteen

Tiettyjä asioita kannattaa välttää airfryerillä kokatessa. Pidä nämä mielessä, kun teet kauppalistaa.

Nainen koskee pöydällä olevaa airfryeriä
Nainen koskee pöydällä olevaa airfryeriä
Teksti: Emilia Tukiainen
Kuvat: Adobe Stock
11.6.2025 | Päivitetty 12.6.2025

Airfryer on noussut nopeasti keittiömaailman kirkkaaksi tähdeksi, eikä ihme. Se tekee ruoasta rapeaa vähemmällä rasvalla, lämmittää nopeasti ja on ennen kaikkea helppokäyttöinen.

Käytännössä airfryer on minikokoinen kiertoilmauuni. Tietyt raaka-aineet ja materiaalit voivat vahingoittaa laitetta – tai aiheuttaa jopa palovaaran.

Nesteen suuri määrä

Vaikka kuulostaisi houkuttelevalta keittää vaikkapa kananmunia airfryerissä, se ei kannata.

Airfryer toimii eri tavalla kuin liedellä oleva kattila, joten laite ei osaa "keittää". Myöskään runsaasti nestettä sisältävät ruoat eivät toimi airfryerissä, sillä neste kuumenee ja roiskuu helposti. Tällaisia ovat esimerkiksi keitot ja kastikkeet. Lisäksi suuret määrät vettä tai nestettä voivat vaikuttaa laitteen toimintaan negatiivisesti tai aiheuttaa pahimmillaan jopa oikosulun.

Tarkkana rasvaisten ruokien kanssa

Airfryerin pohjalle kertyvä rasva voi kuumentua liikaa, aiheuttaa savua ja pahimmassa tapauksessa jopa palovaaran.

Jos haluat kypsentää rasvaista ruokaa, kuten esimerkiksi pekonia, käytä suojana airfryerille tarkoitettua suojapaperia ja valvo paistoa tarkasti.

Laitevalmistajat yleensä suosittelevat välttämään leivinpaperin käyttöä, sillä korin pohjan peittävä paperi vähentää ilmavirtausta laitteen sisällä ja näin heikentää sen tehoa.

Juusto voi aiheuttaa sotkua

Juustolla kuorrutetut ruoat periaatteessa toimivat airfryerissä, mutta niidenkin kanssa kannattaa huomioida muutama asia. Juusto sulaa helposti, ja ilman leivinpaperia se valuu korin läpi suoraan laitteen pohjalle, josta sitä on hankala puhdistaa.

Jos haluat sulattaa juustoa, kannattaa se lisätä ruokaan mieluiten vasta ruoanvalmistuksen loppuvaiheessa.

Ei koskaan muovia

Kuumuus sulattaa muovin, jolloin siitä voi irrota haitallisia kemikaaleja ruokaan ja laitteen sisäosiin. Käytä airfryerissä vain uuninkestäviä astioita.

Hyvä nyrkkisääntö on – jos et laittaisi sitä uuniin, älä laita sitä myöskään airfryeriin.