Internet Explorer -selainta ei enää aktiivisesti tueta. Suosittelemme käyttämään sivustoamme esimerkiksi Google Chrome tai Mozilla Firefox -selaimilla.

”Vaatteiden hinnalla ei ole minulle merkitystä, mutta vastuullisuus on tärkeä arvo”, Jenni Rotonen sanoo.

”Saan asioita paremmin aikaiseksi, kun olen pukeutunut” – somevaikuttaja Jenni Rotonen meikkaa myös kotipäivinä

Teksti:
Anneli Juutilainen
Kuvat:
Juha Salminen
Julkaistu: 21.4.2021
|
Muokattu: 21.4.2021
Bloggaaja ja somevaikuttaja Jenni Rotonen tekee töitä enimmäkseen kotona ja unohtaa välillä syödä lounasta. Hän kokkaa usein kasvisruokaa eikä omista mikroa. Rotosen arkisiin oivalluksiin kuuluu sekin, että imuria ei välttämättä tarvitse laittaa kaappiin imurointien välillä.

”Olen aamuvirkku, ja herään yleensä viimeistään seitsemältä tai puoli kahdeksalta. Aamut ovat minulle energisintä työskentelyaikaa.

Työskentelen yrittäjänä, ja teen töitä kotonani. Asun puolisoni kanssa yksiössä Helsingin Kalliossa. Toukokuun lopussa muutamme isompaan asuntoon, mutta pysymme samassa kaupunginosassa.

En ole hyvä syömään aamupalaa, mutta valmistan itselleni joka aamu smoothien. Smoothieeni tulee kauramaitoa, vegaanista jogurttia, pakastemarjoja ja banaania. Onnekseni vanhempani ovat innokkaita marjastajia ja puutarhureita, ja pakastimeni on heidän ansiostaan täynnä marjoja. Smoothien lisäksi syön kourallisen cashew-pähkinöitä. En juo kahvia.”

Laittautuminen piristää myös silloin, kun olen yksin kotona

”Aloitan työnteon usein jo ennen yhdeksää. Viimeistään puoliltapäivin käyn suihkussa ja laittaudun. Meikkaan noin viidessä minuutissa.

”Laittaudun ensisijaisesti itseäni varten.”

Meikkaaminen ja pukeutuminen kauniisiin vaatteisiin piristää minua, vaikka olisin päivän yksin kotona tapaamatta ketään. Saan asioita paremmin aikaiseksi, kun olen pukeutunut enkä röhnää pyjamassani koko päivää.

Tyyli on minulle intohimo, ja saan iloa siitä, että keksin kivoja asukokonaisuuksia ja väriyhdistelmiä. Laittaudun ensisijaisesti itseäni varten, mutta nyt korona-aikaan olen yleisön toiveesta alkanut julkaista päivän tyyli -videoita myös Instagramissa.”

Käytämme puolisoni kanssa toistemme vaatteita

”Vaatteiden hinnalla ei ole minulle merkitystä, mutta vastuullisuus on tärkeä arvo. Suosin mieluiten kirpputori- ja vintage-löytöjä. Lisäksi kannatan kotimaisia, vastuullisiksi tietämiäni merkkejä sekä pieniä, nousevia suunnittelijoita.

En välitä kalliista merkkivaatteista, mutta haluan, että jokainen työntekijä saa työstään reilun ja elämiseen riittävän korvauksen. Tällöin vaatteen hinta on yleensä hiukan arvokkaampi.

Puolisoni ei puutu pukeutumiseeni, mutta muistaa kyllä kehaista, jos päivän tyylini erityisesti miellyttää häntä. Meillä on samankaltainen maku ja lainailemme toisinaan vaatteita myös toisemme vaatekaapeista. Pituuseroa meillä on lähes 20 senttiä, mutta olemme muuten sen verran samankokoisia, että käytämme esimerkiksi toistemme housuja, väljiä neuleita ja kauluspaitoja.”

Hätävarana pähkinöitä ja mangososetta

”Minulla on paha tapa unohtaa välillä lounas. Sen sijaan, että söisin pieniä annoksia usein, syön isoja annoksia harvoin. Se ei ole järkevää, mutta uppoudun usein töihini niin, että aterioin vasta myöhään iltapäivällä.

Hätävarana kotonani on pähkinöitä, kuivattuja hedelmiä ja vauvojen mangososepusseja. Jos valtava nälkä iskee, nappaan sellaisen jääkaapista.

En osta eineksiä, sillä pienessä keittiössämme ei ole tilaa mikroaaltouunille. Teen mieluusti ruokani itse. Suosin kasvisruokia, ja rakastan parsakaalia.

Bravuurini on Maria Veitolalta kopioitu resepti PPP – pestoa, pastaa ja parsakaalia. Se on hyvin nopea valmistaa. Sillä aikaa, kun täysjyväpasta kiehuu, paistan pannulla parsakaalin. Laitan usein sekaan myös sipulia, kesäkurpitsaa ja cashew-pähkinöitä.

Yksi ehdoton ruokasuosikkini on Yhteishyvän resepti Vauhdikas nuudeliwokki.

En ole täysin kasvissyöjä, mutta en valmista kotona lihaa. Maitotuotteita käytän melko harvoin, juustoa silloin tällöin. Yritän ajatella ekologisuutta ruokavalinnoissani. Ostan usein luomutuotteita.”

Kauniita serviettejä voi käyttää myös arkisin

”Syömme puolisoni kanssa päivällistä seitsemän tai kahdeksan aikaan illalla. Olen usein päävastuussa ruoanlaitosta, mutta puolisoni osallistuu mielellään esimerkiksi pilkkomalla vihanneksia.

Olen arjessa aika mukavuudenhaluinen ja käytännönläheinen kokki, enkä jaksa panostaa kattaukseen. Kaapissamme on kuitenkin aina kauniita serviettejä, joita käytämme myös arjessa. Joskus sytytämme kynttilöitä luomaan tunnelmaa.

Kotioloissa olen mutkattoman arkiruoan ystävä. Fiinimmät ateriat nautitaan yleensä kodin ulkopuolella.”

Kauppalista auttaa muistamaan tärkeimmät ostokset

”En rakasta kaupassa käymistä, joten yritän ostaa paljon kerralla. Kirjoitan joka viikko melkein samat asiat kauppalistaani käsin. Käsin kirjoitettuna muistan ostokseni, vaikka lappu unohtuisi kotiin.

En yleensä hairahdu listan ulkopuolelle, mutta nälkäisenä teen heräteostoksia. Silloin saatan ostaa sipsejä ja dippiä. Tavallisen kermaviilin sijaan käytän vegaanista kaurapohjaista fraiche-valmistetta – se toimii hyvin kermaviilin korvikkeena ja on parempaakin.

Kananmunat ja vihannekset ostan usein luomuna.”

Imuria ei tarvitse laittaa kaappiin siivousten välillä

”Olen siivouskäsitykseltäni melko boheemi. En tykkää sotkusta, mutta en ole hyvä pitämään paikkoja siisteinä.

”En ole enää jaksanut laittaa imuria kaappiin.”

Kotonamme vallitsee luova kaaos. Teen paljon some- ja blogikuvauksia, joten kaikenlaista rekvisiittaa on paljon. Imuroin noin joka toinen päivä. Viime aikoina en ole enää jaksanut laittaa imuria edes kaappiin. Se nököttää koko ajan esillä.

En pese mielelläni pyykkiä, mutta onnekseni puolisoni rakastaa pyykkäämistä. En myöskään pidä ikkunoiden kuuraamisesta tai roskien viemisestä. Olen viime tipan ihminen ja usein kotoa lähtiessäni niin kiireessä, etten ehdi heittämään roskapussia.”

Puolison avulla parempaan unirytmiin

”Aiemmin työpäiväni venyivät joskus yli puolenyön, mutta nykyään pyrin lopettamaan työnteon kuuteen mennessä. Työasiat jäävät helposti pyörimään ajatuksiin, jos työskentelen liian myöhään.

Syön harvoin iltapalaa, koska illallinen nautitaan meillä myöhään. Joskus keitän teetä illalla, rooibois on suosikkini.

Minulla on ollut paha taipumus sortua yökukkumiseen, mutta puolisoni tarvitsee minua enemmän unta, joten hänen avullaan olen päässyt säännöllisempään unirytmiin. Menen nukkumaan kymmenen ja yhdentoista välillä.”

Jenni Rotonen, 37

  • TYÖ Suositun Pupulandia-blogin pitäjä ja somevaikuttaja. Hänen Instagram-tilillään on yli 44000 seuraajaa.
  • ASUU Helsingin Kalliossa puolisonsa kanssa.
  • AJANKOHTAISTA Rotosella on Afterwork-niminen podcast yhdessä Petra Soikkelin ja Meri Milashin kanssa. Rotonen on tehnyt markkinointiyhteistyötä S-marketin kanssa keväällä 2021.

Lue lisää sarjan muita osia

Lisää aiheesta