Internet Explorer -selainta ei enää aktiivisesti tueta. Suosittelemme käyttämään sivustoamme esimerkiksi Google Chrome tai Mozilla Firefox -selaimilla.

Kun Simo Rönkkö ja Casper Toivola tapaavat, juttu ei lopu kesken. ”Olemme ukin kanssa aika hyviä kavereita. Paljon on vietetty aikaa yhdessä”, Casper sanoo.

Sokeria, kanelia ja väskynäsoppaa – Casperilla ja ukilla on yhteinen joulupuuroperinne

Teksti:
Sirkku Saariaho
Kuvat:
Kristiina Kontoniemi
Julkaistu: 23.11.2020
|
Muokattu: 23.11.2020
Casper Toivola on Simo Rönkön ainoa lapsenlapsi ja ukilleen erityisen tärkeä. Joulupuuro syödään yhdessä aattona aamupäivällä ja se on aina ukin keittämä.

Riisipuuro kuuluu melkein kaikkien suomalaisten jouluun. 17-vuotiaalla Casper Toivolalla ja hänen ukillaan Simo Rönköllä on yhteinen joulupuuroperinne.

Casper Toivola kertoo:

”Muistan, kuinka söin ukin kanssa joulupuuroa jo tosi pienenä, ehkä kaksi- tai kolmivuotiaana. Sen jälkeen muutimme Kiinaan vanhempieni työn vuoksi, ja olin melkein 10-vuotias, kun palasimme Suomeen.

Jouluaattona ukki keittää riisipuuron. Mystisesti manteli löytyi pitkään aina minun lautaseltani! Nyt manteleita ei enää ole näkynyt, mikä onkin hyvä, koska olen allerginen pähkinöille.

Mystisesti manteli löytyi pitkään aina minun lautaseltani!

Ukki laittaa onneksi muutkin jouluruoat: hän on paljon parempi ruoanlaittaja kuin vanhempani.

Ukki on kysynyt minulta, haluaisinko opetella keittämään joulupuuroa. Ruoanlaitto ei ainakaan vielä ole minun juttuni, mutta oikeastaan olisi kiva opetella tekemään joulupuuro ukin kanssa.”

Simo Rönkkö kertoo puuroperinteestä näin:

”Minä olen aina keittänyt meille joulupuuron.

Joka joulu sen jälkeen, kun tytär perheineen palasi Kiinasta vuonna 2012, olemme olleet yhdessä minun luonai Ähtärissä tai tyttären perheen luona Tampereella. Tottahan se on, että minulla oli vähän haikea mieli niinä kuutena jouluna, kun Cassun perhe oli Kiinassa.

Me syömme joulupuuron aattona aamupäivällä. Se tapa jäi meille, kun Cassua pienenä kiinnosti joulupukin odotus niin kovasti, että aaton aamupäiväksikin piti keksiä tekemistä.

Minulle tulee hyvä mieli, kun syömme kaikki joulupuuron yhdessä. Puuron kanssa tarjoan sokeria, kanelia, voita ja väskynäsoppaa eli luumukiisseliä. Toivon, että puuro maistuu kaikille ja kaikki tulee syötyä.”

Keitä riisipuuroa näillä vinkeillä

Lisää aiheesta