Sushiko terveellistä? Yhden asian moni unohtaa

Sushi, sehän on niin raikasta ja terveellistä! Vai onko sittenkään? Tutut ja terveellisen oloiset ruoatkin voivat yllättää.

Naisella on syömäpuikoissa lohta sisältävää sushia.
Naisella on syömäpuikoissa lohta sisältävää sushia.
Teksti: Emmi Maaranen
Kuvat: Getty Images
6.10.2025 | Päivitetty 6.10.2025

Liika suola ei ole hyväksi terveydelle – se nostaa verenpainetta ja voi altistaa esimerkiksi sydänkohtaukselle tai aivohalvaukselle.

Moni osaa vältellä vaikkapa suolaisuudestaan tunnettua makkaraa, mutta joidenkin ruokien suolaisuus voi päästä yllättämään.

Suolainen ruoka ei välttämättä maistu suolaiselle. Esimerkiksi joissakin makeissa kekseissä voi olla kohtalaisesti suolaa. Suolaa käytetään makeissa tuotteissa maun tasapainottamiseen.

”Myöskään salmiakista suomalaiset eivät välttämättä osaa ajatella, miten voimakassuolaista se voi olla. Ajatellaan vain, että se maistuu salmiakilta”, ravitsemusterapeutti Päivi Lassila Terveystalosta sanoo.

Salmiakissa voi olla suolaa jopa 2 grammaa sataa grammaa kohden. Vertailun vuoksi: Fazerin sinisessä suklaassa suolaa on 0,35 grammaa sataa grammaa kohden.

Joskus samassa elintarvikkeessa osa tuotteista on vähäsuolaisia ja osa voimakassuolaisia. Esimerkeiksi käyvät leipä ja juusto.

”Kannattaa vertailla eri tuotteiden ravintosisältöjä kaupassa ja valita sillä tavoin vähäsuolaisin vaihtoehto”, Lassila vinkkaa.

Eri elintarvikkeiden voimakassuolaisuudelle on asetettu erilaiset kriteerit elintarvikelainsäädännössä. Leipä on voimakassuolaista, jos siinä on yli 1,1 prosenttia suolaa sataa grammaa kohden. Juustolle sama luku on yli 1,4 prosenttia suolaa.

Siksikin leipäpussin suolaisuutta kannattaa verrata toisiin leipäpusseihin.

Rajojen ylittyessä pakkaukseen pitää merkitä sana ”voimakassuolainen”.

Suolainen ruoka ei välttämättä maistu suolaiselle.

Ruokapaketeista kannattaa etsiä myös sydänmerkkejä, Lassila sanoo. Merkillä varustetuissa tuotteissa suolan määrää on rajoitettu.

”Pöytäsuolaksi puolestaan kannattaa valita mineraalisuola, jonka käyttö voi auttaa vähentämään natriumin saantia.”

Päivittäinen suolan enimmäissaantisuositus on aikuisille 5 grammaa päivässä. Se menee helposti suomalaisilla yli.

Listasimme viisi ruokaa, jossa voi olla ”piilosuolaa” – suolaa, jonka olemassaoloa kuluttaja ei välttämättä ole tullut ajatelleeksi.

1. Aasialaiset maustekastikkeet

Korealaiset ja muut aasialaiset ruuat ovat yleistyneet viime vuosina. Samalla myös kotikokit käyttävät erilaisia maustekastikkeita aiempaa enemmän.

Vaikkapa soija- sekä teriyaki-kastikkeet voivat olla erittäin voimakassuolaisia. Kastikkeissa voi olla suolaa jopa 14–18 grammaa desiä kohden. Se on valtava määrä suolaa.

”Kastikkeita voidaan käyttää useampaa yhtä ruokaa valmistaessa. Yhtäkkiä voi olla koko päivän suolat ja enemmänkin yhdessä ruoassa”, Lassila sanoo.

Sushi mielletään usein terveelliseksi ja kevyeksi ruuaksi, mutta sushibuffetissa voi helposti kulua puoli desiä soijakastiketta.

”Silloin yhdeltä aterialta tulee jo 7–9 grammaa suolaa.”

Maustekastikkeiden kanssa kannattaa siis olla tarkkana ja valita esimerkiksi soijakastikkeesta vähäsuolainen vaihtoehto. Aasialaisia maustekastikkeita kannattaa käyttää harkiten, eikä ainakaan lisätä enää erikseen suolaa ruokaan.

2. Leipä

Voileivät ovat suomalaisille merkittävä suolan lähde. Leivän suolaisuus voi yllättää, koska leipä ei yleensä maistu kovin suolaiselta.

”Olemme leipäkansaa. Sitä syödään helposti aamupalalla, otetaan eväsleivät töihin ja vielä iltapalalla syödään lisää leipää”, Lassila kuvailee.

Leivän päälle laitetaan tyypillisesti levitettä, leikkeleitä ja juustoa, joissa kaikissa on suolaa. Näin leipäaterian suolaisuus sen kun lisääntyy.

”Helppo tapa vähentää leivästä saatavan suolan määrää on vaihtaa aamiaisleivät vaikkapa kaurapuuroon. Niin voileipiä tulee syötyä hieman vähemmän päivän mittaan.”

Myös näkkileivät ja riisikakut voivat olla voimakassuolaisia.

Leipä on vähäsuolaista, jos sen suolapitoisuus on alle 0,9 prosenttia sataa grammaa kohden. Näkkileivissä pitoisuuden pitää puolestaan olla alle 1,2 prosenttia.

3. Maitotuotteet

Monet maitotuotteet voivat olla yllättävän suolaisia. Varsinkin erilaisissa juustoissa voi olla huomattava määrä suolaa, mutta myös vähäsuolaisia juustoja löytyy.

”Esimerkiksi homejuustoja ei kannata ihan jatkuvasti syödä”, Lassila sanoo.

Monelle voi tulla yllätyksenä, että myös maidossa itsessään on suolaa. Sadassa grammassa maitoa on pakkausmerkintöjen mukaan suolaa 0,1 grammaa ja Vichy-vedessä 0,06 grammaa sataa grammaa kohden. Lasillisessa maitoa on siis enemmän suolaa kuin lasillisessa Vichy-vettä.

"Maitoa ei kuitenkaan tarvitse vältellä suolan vuoksi."

Maitoon ei lisätä suolaa, vaan kyse on maidon omasta natriumista, joka ilmoitetaan suolana ravintosisältömerkinnöissä.

Maitoa ei kuitenkaan tarvitse vältellä suolan vuoksi, Lassila sanoo.

”Nestemäisiä maitotuotteita on hyvä käyttää päivittäin noin 3,5–5 desiä. Maitotuotteista saa monia tarpeellisia vitamiineja ja kivennäisaineita.”

Ruoka- ja janojuomaksi Lassila kuitenkin suosittelee mieluummin vettä kuin maitoa.

4. Proteiinijuomat

Erilaiset proteiinijuomat ovat trendikkäitä, ja moni juo proteiinijuomia esimerkiksi kuntosalitreenin jälkeen. Osassa proteiinijuomista on kuitenkin lisättyä suolaa.

Proteiinijuomissa ei ole valtavasti suolaa, mutta sitä voi saada niistä vahingossa. Se taas voi olla haitallista, koska suomalaiset saavat jo valmiiksi liikaa suolaa.

Proteiinijuomien suolapitoisuus on kummastuttanut Lassilaa.

”Ne eivät välttämättä ole kaikki edes urheilijoille suunnattuja, vaan enempikin hyvinvointijuomia”, hän ihmettelee.

Myös proteiinijuomia kannattaa siis vertailla ja valita niistä vähäsuolaisempi vaihtoehto.

5. Murot

Suklaamuroja, maissimuroja, riisimuroja… Monelle vanhemmalle murot ovat aamun pelastus, sillä ne yleensä maistuvat jälkikasvulle. Murojen kanssa kannattaa kuitenkin olla tarkkana, sillä osassa niistä on kohtalaisesti suolaa.

Esimerkiksi joissakin maissihiutaleissa voi olla jopa 2,2 grammaa suolaa sataa grammaa kohden.

Murot ovat vähäsuolaisia, jos niissä on suolaa alle yksi gramma sataa grammaa kohden. Murohyllyllä kannattaa siis etsiä sellaisia tuotteita.

Murojen suolaisuus on onneksi myös vähentynyt verrattuna esimerkiksi 1990-lukuun, jolloin lapsille suunnatuissa muroissa saattoi olla reippaasti suolaa.