Internet Explorer -selainta ei enää aktiivisesti tueta. Suosittelemme käyttämään sivustoamme esimerkiksi Google Chrome tai Mozilla Firefox -selaimilla.

Hyvinvointi

Syötkö liian pienen puuron aamuisin? Hiutaleita kannattaisi laittaa tämän verran

Tuliko nälkä jo aamupäivällä? Ravitsemusasiantuntija antaa suosituksen, paljonko hiutaleita kannattaa laittaa puuroon. Se tuo energiaa ja auttaa painonhallinnassa.

Nainen pitelee käsissään puurokulhoa
Nainen pitelee käsissään puurokulhoa
Teksti: Emilia Tukiainen
Kuvat: Adobe Stock
17.2.2025 | Päivitetty 24.2.2025

Moni aloittaa päivänsä vain kupillisella kahvia tai kevyellä aamiaisella. Se voi kuitenkin kostautua: kun alkupäivän ateriat jäävät liian pieniksi, nälkä kasvaa iltaa kohden ja mieliteot ottavat vallan.

Ravitsemusasiantuntija Patrik Borgin mukaan hyvä aamupala on tasapainoisen ruokarytmin perusta. Kun se on riittävän täyttävä, mieliteot pysyvät kurissa.

Borg korostaa kuitenkin, että mikäli painon kanssa ei ole ongelmia ja illalla syöminen pysyy kohtuudessa, ei aamupalan määrää ole tarpeen korjata.

Loppupäivän holtiton syöminen on kuitenkin hyvin yleistä erityisesti silloin, jos painon kanssa on haasteita.

”Lähes kaikki, joilla on vaikeuksia painonhallinnan kanssa, kertovat, että nälkä kasvaa todella suureksi illalla. Sen seurauksena on herkuttelua ja napostelua. Tämä johtuu lähes aina siitä, että aamupäivällä on syöty liian vähän”, Borg toteaa.

Riittävä aamupala antaa energiaa ja auttaa painonhallinnassa

Aamupala ei vaikuta pelkästään painonhallintaan – se on myös avain parempaan jaksamiseen. Kun keho saa aamulla tarpeeksi energiaa, vireystaso pysyy tasaisena ja olo on kevyt ja tasapainoinen. Jos aamupala jää turhan niukaksi, väsymys ja makeanhimo voivat iskeä jo ennen lounasaikaa.

Borg suosittelee, että aamupala sisältäisi riittävästi proteiinia ja hiilihydraatteja. Näin nälkä on poissa pidempään ja verensokeri pysyy tasaisena.

Hänen mukaansa monet voisivat jopa tuplata aamupalamääränsä. Hän käyttää esimerkkinä puuroaamiaista.

“Esimerkiksi desi kaurahiutaleita pienten lisukkeiden kanssa ei riitä millään. Puurohiutaleita tulisi olla 1,5-2 desiä ja lisukkeina nyrkillinen proteiinia, esimerkiksi raejuustoa. Siihen lisäksi vielä pähkinöitä tai marjoja”, Borg listaa.

Entä jos aamupala ei maistu?

Kaikki eivät ole aamuihmisiä, eikä runsas aamiainen välttämättä houkuttele. Borgin mukaan isompaan aamupalaan tottuu kuitenkin nopeasti.

”Aluksi voi tuntua vaikealta syödä enemmän, mutta elimistö tottuu kyllä. Se on yksilöllistä. Jotkut tottuvat isompaan ruokamäärään vain viikossa, mutta joillakin siihen menee kuukausi. Joka tapauksessa jokainen voi oppia syömään aamupalaa, vaikka se tuntuisikin haastavalta".

Patrik Borgin Elämänmakua - Aikuisen ateriaviisaus -kirja on saatavilla Prismoista sekä Prisman verkkokaupasta.