Italian keittiön herkut
Italialaisen keittiön kulmakiviä ovat ovat vehnä, tomaatit, yrtit, valkosipuli, oliiviöljy ja juusto. Niistä syntyvät rakastetut italialaiset klassikot, kuten pizzat, pastat, bruschettat ja risotot. Näillä yksinkertaisilla aineksilla italialaista vivahdetta on helppo tuoda myös omaan keittiöön.
Tunnetuimpien italialaisia ruokien rinnalla saapasmaassa syödään myös paljon muuta. Ruokaperinteeseen kuuluu lämmittäviä keittoja, raikkaita salaatteja ja yksinkertaisia kasvislisukkeita, jotka täydentävät ateriaa.
Eikä italialaisesta keittiöstä voi puhua mainitsematta jälkiruokia: gelatoa, tiramisua ja cannolia.
Perinteinen italialainen illallinen
Italialaisessa ruokaperinteessä ateriat valmistetaan ajan kanssa ja illalliseen kuuluu useita ruokalajeja. Raaka-aineiden laadusta tai klassikkoruokaohjeista ei tingitä.
Perinteinen ateria pitkän kaavan mukaan alkaa makuhermoja herättelevillä pienillä suupaloilla, eli antipastolla. Tarjolla voi olla monien herkkujen lajitelma tai kotoisasti vain muutama oliivi, salami- ja patonkiviipale.
Ensimmäinen varsinainen ruokalaji, primi piatti, on usein annos pastaa, risottoa tai gnocchia. Sen tarkoitus on täyttää vatsaa, jolloin pääruokaa, secondi piatti, riittää vähemmänkin. Italialaiset käyttävät monipuolisesti kalaa, kanaa, riistaa, lammasta, nautaa ja sisäelimiä.
Lisukkeet, contorni, tilataan ravintolassa erikseen. Tavallisesti ne ovat keitettyjä tai grillattuja vihanneksia tai vihreää salaattia.
Pitkän kaavan mukaan seuraavaksi syödään pala juustoa, formaggi, jonka jälkeen päästään jälkiruokaan, dolce. Tyypillisiä jälkiruokia ovat tiramisu ja pannacotta. Aterian päättää vahva espresso.