Internet Explorer -selainta ei enää aktiivisesti tueta. Suosittelemme käyttämään sivustoamme esimerkiksi Google Chrome tai Mozilla Firefox -selaimilla.

Itseruskettavat – ostajan opas

Teksti:
Katja Kokko ja Niina Korhonen
Asiantuntija:
kosmetologi Katja Kokko ja markkinointikoordinaattori Maaret Lämsä, Beiersdorf
Kuvat:
Thinkstock
Julkaistu: 24.4.2013
|
Muokattu: 31.8.2020
Itseruskettavat voiteet, suihkeet, geelit, vaahdot ja emulsiot ovat turvallinen tapa saada iholle tasainen ja kaunis väri.

Itseruskettavia tuotteita käyttämällä iholle saa tervettä hehkua helposti ja turvallisesti. Jos purkkirusketusta ei halua koko vartalolle, itseruskettavaa voi hyvin käyttää esimerkiksi pelkästään sääriin.

Itseruskettavaa voi käyttää neljän–viiden päivän välein. Mitä useammin tuotetta käyttää, sitä syvempi väristä tulee. Liioittelua kannattaa välttää, sillä liian usein käytettynä lopputuloksesta tulee epäluonnollisen oranssinsävyinen.

Itseruskettavan tulokset säilyvät iholla kolmesta kymmeneen päivään. Päivetyksen kesto riippuu siitä, kuinka nopeasti iho uusiutuu.

Erilaiset itseruskettavat tuotteet

Saatavilla olevissa itseruskettavissa on paljon valinnanvaraa. Tuotteiden koostumus, käyttötarkoitus ja levitystapa vaihtelevat. Itselle sopivin tuote kannattaa valita oman ihon tarpeiden ja halutun lopputuloksen mukaan.

 • Itseruskettava voide on koostumukseltaan täyteläinen, minkä vuoksi se sopii parhaiten kuivalle iholle. Itseruskettavan värin voi huomata iholla 2–4 tunnin kuluttua levittämisestä, mutta väri syvenee seuraavaan päivään asti.
 • Värillinen itseruskettava voide antaa iholle välittömästi kauniin päivettyneen sävyn. Aineen tulee olla täysin kuivunut iholle ennen pukeutumista, jotta se ei värjää vaatteita. Tuote sopii parhaiten säärille tai kasvoille.
 • Itseruskettava vartalovoide, joka sisältää vain aavistuksen itseruskettavaa ainetta, antaa iholle sävyä asteittain. Tuotetta voi käyttää lähes päivittäin, ja se onkin hyvä keino esimerkiksi värin ylläpitämiseen varsinaisen itseruskettavan levityskertojen välillä. Sopii erinomaisesti talvikäyttöön ja hyvin vaalealle iholle.
 • Itseruskettava emulsio ja geeli ovat koostumukseltaan nopeasti imeytyviä ja helposti levitettäviä myös laajoille ihoalueille. Useimmat emulsiot ja geelit sopivat myös kasvoille.
 • Itseruskettava kuivasumute on koostumukseltaan niin hienojakoinen, ettei sitä tarvitse levittää lainkaan käsillä. Riittää, kun aineen sumuttaa tasaisesti iholle noin 30 sentin etäisyydeltä. Tuote kuivuu nopeasti, ja lopputulos on luonnollisempi kuin voiteita käytettäessä.
 • Itseruskettava vaahto on helppo levittää tasaisesti, ja se kuivuu nopeasti.
 • Osaa itseruskettavista tuotteista voi käyttää vartalon ihon lisäksi kasvoilla, esimerkiksi emulsiot sopivat yleensä sekä kasvoille että vartalolle. Saatavilla on myös pelkästään kasvojen iholle suunniteltuja tuotteita, joiden koostumus on usein vartalotuotteita kevyempi, hellävaraisempi ja kosteuttavampi. Lisäksi ne ovat kasvojen herkällä iholla testattuja.

Kannattaa muistaa, että itseruskettavat tuotteet eivät tavallisesti sisällä aurinkosuojakerrointa.

Itseruskettavan tuotteen käyttö

Huolellinen ihon valmistelu kuorimalla ja kosteuttamalla sekä itseruskettavan maltillinen levitys takaavat kauniin lopputuloksen. Jos itseruskettavan kanssa käy kaikesta huolimatta ikävästi ja iholle muodostuu epätasaisia läiskiä, jälkiä voi yrittää häivyttää kuorinta-aineen avulla. Ihoa ei kuitenkaan saa kuoria liikaa tai liian voimakkaasti. Epätasainen sävy haalenee itsestäänkin parin päivän kuluessa.

Iholla vaikuttaessaan itseruskettavien tuoksu voi olla epämiellyttävä. Tuotetta kannattaakin levittää illalla ja käydä aamulla pikaisesti suihkussa, jotta tuoksu katoaa.

 • Lue tuotteen käyttöohjeet huolellisesti.
 • Kuori tai kuivaharjaa iho ennen itseruskettavan aineen levittämistä.
 • Levitä kuorinnan jälkeen iholle kevyt kosteusvoide. Itseruskettava levittyy kosteutetulle iholle tasaisesti. Jos ihossa on kuivia kohtia, tuote tarttuu niihin epätasaisesti ja sävystä voi tulla laikukas.
 • Itseruskettavaa tarvitsee levittää vain ohut kerros. Huolehdi, että levität ainetta saman verran joka puolelle. Polvien ja kyynärpäiden kuivalle iholle tuotetta kannattaa levittää vielä ohuempi kerros.
 • Varo kasvoilla hiusrajaa ja kulmakarvojen aluetta, sillä itseruskettava tarttuu niihin helposti.
 • Anna itseruskettavan aineen kuivua täysin ennen pukeutumista. Tuote voi tahrata vaatetta tai lakanaa, jos rusketusreaktio ei ole vielä kokonaan tapahtunut.
 • Pese kädet huolellisesti saippualla värin levittämisen jälkeen, jotta kynnenaluset ja kynsinauhat eivät värjäänny.
 • Anna itseruskettavan välillä kuoriutua kokonaan pois iholta.

Miten itseruskettavat tuotteet toimivat?

Itseruskettavan tuotteen teho perustuu dihydroksiasetonin eli DHA:n ihossa aiheuttamaan kemialliseen reaktioon. DHA on sokeri, joka reagoi iholla olevien aminohappojen kanssa ja aiheuttaa värin muutoksen ihon pintakerroksen kuolleissa ihosoluissa.

Koska ihmisillä on ihossaan eri määrä aminohappoja, itseruskettavan tuotteen teho ja sävy voivat vaihdella käyttäjän mukaan. Ruskettavien ainesosien lisäksi tuotteet sisältävät yleensä kosteuttavia ja koostumukseen vaikuttavia ainesosia, säilöntäaineita sekä hajusteita.