Internet Explorer -selainta ei enää aktiivisesti tueta. Suosittelemme käyttämään sivustoamme esimerkiksi Google Chrome tai Mozilla Firefox -selaimilla.

Näin valitset sopivat aurinkolasit

Teksti:
Merja Laksola
Asiantuntija:
optikko Lotta Haimakainen, Silmäasema
Kuvat:
SOK
Julkaistu: 4.3.2016
|
Muokattu: 31.8.2020
Kokosimme kolme vinkkiä sopivien aurinkolasien valitsemiseen. Tiedätkö, miten eri väriset linssit vaikuttavat näkemiseen?

Muista, että hyvät aurinkolasit suojaavat silmiä auringon vaaroilta. Huomiota kannattaa kiinnittää ennen kaikkea siihen, että aurinkolasien linssit suodattavat silmille haitallisen ultraviolettisäteilyn kokonaan. UV-säteily voi vaurioittaa luomien ja silmänympäryksen ihoa, sarveiskalvoa, mykiötä ja muita silmän osia.

1. Kiinnitä huomio kokoon ja muotoon

Hyvät aurinkolasit eivät purista tai osu silmäripsiin. Ne pysyvät päässä kaikissa asennoissa ja peittävät silmät joka suunnalta. Mitä suuremmat linssit ovat, sitä paremmin ne estävät valon pääsyn silmiin.

Autoilijoille suositellaan kevyitä kehyksiä ja kapeita aisoja, jotka eivät rajoita näkökenttää sivusuunnassa.

Aurinkolasien käyttömukavuutta lisäävät niiden istuvuus, säädeltävyys ja kaunis muotoilu. Hyvin istuvia, hyvännäköisiä laseja tulee myös pidettyä.

2. Linssin värillä on väliä

Vihreät ja harmaat aurinkolasien linssit sopivat parhaiten kirkkaisiin olosuhteisiin, kuten keväthangille tai etelän aurinkoon. Vihreä ei vääristä värejä, ja se erottaa valot ja varjot hyvin. Harmaa väri poistaa häikäisyä ja pimentää tehokkaasti.

Ruskea linssi sopii erityisesti autoiluun, pyöräilyyn ja maastossa liikkumiseen. Ruskea väri parantaa kontrastia ja suodattaa parhaiten epätarkkuutta tuovaa sinistä valoa. Ruskehtavilla linsseillä varustettuja aurinkolaseja ei tarvitse myöskään ottaa heti pois, kun ajaa aurinkoisella säällä pimeään parkkihalliin.

Linssien polarisoinnilla ehkäistään esimerkiksi lumen ja vedenpinnan kautta heijastuvan valon häikäisevää vaikutusta.

3. Ota aurinkolaseihin vahvuudet

Silmälasien käyttäjä haluaa vahvuudet yhä useammin myös aurinkolaseihin. Aurinkolaseihin saa myös moniteholinssit. Ne ovat tarpeen auringossa lukiessa tai autoillessa, kun on nähtävä tien lisäksi kojelaudan mittarit.

Video: Valitse kasvoille sopivat kehykset