Internet Explorer -selainta ei enää aktiivisesti tueta. Suosittelemme käyttämään sivustoamme esimerkiksi Google Chrome tai Mozilla Firefox -selaimilla.

Nuoren ihonhoito: Vinkit puhdistukseen ja kosteutukseen

Teksti:
Katja Kokko, artikkelia on päivitetty 10.5.2016.
Kuvat:
SOK
Julkaistu: 9.9.2016
|
Muokattu: 31.8.2020
Ihon puhdistaminen ja kosteutus aamuin illoin on nuoren ihonhoidon perusta. Nuoren ensimmäisiin ihonhoitotuotteisiin kuuluvat puhdistustuotteet, kasvovesi ja kosteusvoide.

Ihon säännöllinen puhdistaminen ja hoitaminen on hyvä aloittaa murrosiässä tai ainakin viimeistään, kun ryhtyy säännöllisesti meikkaamaan.

Murrosiässä iholle alkaa syntyä epäpuhtauksia, kuten finnejä ja mustapäitä. Näppyjä voi peittää salisyylihappoa, mentolia tai teepuuöljyä sisältävillä peitevoiteilla, jotka samalla kuivattavat finnejä ja tuhoavat bakteereja. Näpyt häviävät useimmiten iän ja hormonitoiminnan tasoittumisen myötä.

Vaikka iholle tuleekin finnejä, voimakkaasti kuivattavia ja vahvoja alkoholipitoisia puhdistustuotteita kannattaa välttää. Ruokavaliokin voi vaikuttaa ihoon: sokeri, karkit ja sokerittomatkin virvoitusjuomat, erityisesti energiajuomat, saavat hormonitoiminnan sekaisin ja voivat lisätä epäpuhtauksia.

Puhdistusemulsion tai puhdistusmaidon käyttö

Puhdistusemulsio tai -maito sopii kaikille ihotyypeille mutta erityisesti normaalille ja kuivalle iholle. Sekaiholle ja rasvaiselle iholle sopivat paremmin vaahtomaiset tai geelimäiset puhdistustuotteet.

 1. Puhdista kasvot ja kaula iltaisin oman ihotyypin mukaisella puhdistustuotteella päivän aikana iholle kertyneistä epäpuhtauksista, rasvasta, ilmansaasteista sekä meikistä.
 2. Vaahdot ja geelit huuhdotaan vedellä, mutta emulsion voi pyyhkiä pois myös kasvopaperilla.
 3. Rasvaisen tai runsaasti epäpuhtauksia sisältävän ihon voi puhdistaa puhdistustuotteella myös aamuisin.

Kasvoveden käyttö

Ihon puhdistus viimeistellään kasvovedellä. Se palauttaa ihon pH-arvon, virkistää, hoitaa ja auttaa kosteusvoidetta imeytymään paremmin ihoon. Kasvovettä voi käyttää aamuin illoin.

 1. Puhdista iho illalla ensin puhdistusemulsiolla tai -geelillä.
 2. Kaada kasvovettä pumpuliin.
 3. Pyyhi kasvot ja kaula niin monta kertaa, ettei likaa ja meikkiä enää irtoa.
 4. Aamulla kasvot ja kaulan voi pyyhkäistä kasvovedellä kerran, jotta ihoon yön aikana erittynyt tali puhdistuu.

Kosteusvoiteen käyttö

Kosteusvoide pitää yllä ihon kosteustasapainoa, ravitsee ihoa ulkoapäin sekä pitää ihon pinnan pehmeänä, joustavana ja terveen värisenä. Normaalille ja kuivalle iholle sopivat täyteläiset voiteet, sekaiholle ja rasvaiselle iholle kannattaa valita kevyempi geelivoide.

Kuivarasvaiselle iholle sopii tehokkaasti kosteuttava voide iltaisin ja kevyempi voide päivisin meikin alle. Öljyisen rasvaiselle iholle soveltuu kevyempi kosteusvoide.

 1. Levitä kosteusvoidetta iholle aamuin illoin puhdistuksen jälkeen.

Silmämeikinpoistoaineen käyttö

Poista silmämeikki silmämeikinpoistoaineella, sillä silmänympärysiho on herkkä ja kasvoille tarkoitettu puhdistusaine saattaa ärsyttää sitä. Pelkkä vesi ei myöskään ole tarpeeksi hellävarainen silmänympärysiholle – eikä etenkään ripsille. Öljypohjainen silmämeikinpoistoaine sopii vedenkestävälle ripsivärille.

 1. Kaada silmämeikinpoistoainetta pumpuliin.
 2. Paina pumpulia hetki silmän päällä.
 3. Pyyhi meikit hellävaraisesti pois.

Kasvonaamion käyttö

Kasvonaamiota voi käyttää täydentävänä tuotteena ihonhoidossa noin kerran viikossa. Normaalille ja kuivalle iholle soveltuu kosteuttava naamio, sekaiholle ja rasvaiselle iholle puhdistava savipohjainen naamio.

 1. Puhdista kasvojen ja kaulan iho ennen naamion levittämistä. Voit myös kuoria ihon.
 2. Levitä naamio kasvoille ja kaulalle sormin tai siveltimellä. Vältä silmänympärysihoa.
 3. Anna naamion vaikuttaa iholla tuotteen käyttöohjeen mukaan, yleensä noin 10 minuuttia.
 4. Huuhdo naamio huolellisesti pois vedellä.
 5. Pyyhi iho kasvovedellä.
 6. Levitä iholle kosteusvoide.

Kuorintavoiteen käyttö

Kuorinnalla saadaan puhdistettua iholta kuolleet ihosolut sekä kirkastettua ihon väriä. Kuorintavoide vaalentaa mustapäitä ja pehmittää karheaa ihoa. Voide sisältää pieniä rakeita. Nuoren iholle riittää kevyen kuorintavoiteen käyttö noin kaksi kertaa kuukaudessa.

 1. Hiero kuorintavoidetta hieman kostutetulle iholle.
 2. Pyöritä voidetta sormenpäillä kasvoille ja kaulalle noin 20–30 sekunnin ajan. Pyöritä sormia etenkin nenänpielissä, otsakolmiossa, hiusrajassa ja leuassa, sillä näihin kohtiin syntyy yleensä helpommin epäpuhtauksia. Älä kuitenkaan paina liian kovaa, ettei iho vaurioidu. Varo hankaamasta liian voimakkaasti etenkin poskipäiden kohdalta. Herkkää silmänympärysihoa ei kannata kuoria ollenkaan.
 3. Huuhdo kuorintavoide iholta runsaalla vedellä ja pyyhi kasvot vielä kasvovedellä.

Miten pääsee eroon mustapäistä?

Mustapäät voi käydä poistattamassa kosmetologilla ihonpuhdistuksessa. Kotikonsteina niihin auttaa ihon kuorinta kevyesti rakeisella kuorintavoiteella. Kuorinta ei poista mustapäitä, mutta se vaalentaa niitä poistamalla iholta likaa ja kuona-aineita.

Mustapäiden poistamiseen voi kokeilla myös kotikäyttöistä ihomatorautaa. Mustapäätä puristetaan molemmin puolin ihomatoraudalla ja paperiin käärityllä sormenpäällä. Rauta täytyy desinfioida ennen käyttöä.

Ennen mustapäiden poistamista, iho kannattaa kuoria. Poistaminen kannattaa tehdä lämpimän suihkun tai saunomisen jälkeen, jolloin lämmin höyry on avannut ihohuokosia ja mustapäiden poistaminen on helpompaa.

Lisää aiheesta