Internet Explorer -selainta ei enää aktiivisesti tueta. Suosittelemme käyttämään sivustoamme esimerkiksi Google Chrome tai Mozilla Firefox -selaimilla.

Grillin kaasupullon valinta ja huolto

Teksti:
Petra Sneck
Asiantuntija:
tuoteryhmäpäällikkö Sami Sinisalo, FinnFlame Oy; Tukes.fi ja Aga.fi
Kuvat:
SOK
Julkaistu: 23.3.2016
|
Muokattu: 7.5.2021
Kaasugrillin käyttö on turvallista, kun valitsee kaasupullot oikein ja säilyttää ne asianmukaisesti. Kaasupullon kunto on myös hyvä tarkastaa säännöllisesti.

Kaasugrilliin tarkoitettua nestekaasua voi hankkia huoltoasemilta sekä rauta- ja ruokakaupoista. Grillin käyttöohjeesta kannattaa tarkistaa, minkä kokoinen kaasupullo grilliin sopii.

Markkinoilla on perinteisiä teräspulloja ja kevyempiä komposiittipulloja. Kalliimman komposiittipullon etuna on läpikuultavuus: siitä näkee suoraan jäljellä olevan kaasumäärän. Komposiittipullot ovat myös kevyempiä kuin perinteiset teräspullot. Vanhasta teräspullosta saa huoltoasemilla usein hyvitystä komposiittipulloa ostaessa.

Kaasupullojen säilytys ja käyttö

Asuinhuoneistossa ja autotallissa nestekaasua saa säilyttää enintään 25 kiloa, siis esimerkiksi kaksi 11 kilon pulloa. Kellarissa tai ullakolla kaasupulloa ei saa varastoida.

Pullo tulee säilyttää aina pystyasennossa ja sellaisessa paikassa, missä se ei pääse kuumenemaan eikä ole alttiina vahingoittumiselle.

Grillauksen ajaksi kaasupullo on hyvä sijoittaa grillin viereen tai sen taakse, jottei se kuumene. Kun grillaus lopetetaan, kaasu suljetaan aina ensin pullon säätimestä ja vasta sitten grillistä.

Tarkasta kunto vuosittain

Nestekaasun käyttö vaatii erityistä huolellisuutta, sillä se on erittäin tehokas ja helposti syttyvä polttoaine. Turvallisen käytön takaamiseksi polttimen puhtaus, liitosten tiiviys sekä letkun ja paineensäätimen kunto tulee tarkastaa vuosittain.

Liitosten tiiviys on hyvä tarkastaa myös kaasupullon vaihdon jälkeen, jotta kaasu ei pääse vuotamaan. Kaasuletku saattaa hapertua auringossa, ja siihen voi tulla pieniä halkeamia.

Tarkista liitokset näin:

  • Sivele letkuihin ja liitoksiin saippuavettä. Jos liitos vuotaa, saippuavesi kuplii. Sulje tällöin heti kaasupullon venttiili.
  • Kaasuletkun voit tarkistaa taittamalla sen jyrkälle mutkalle. Jos taitteessa näkyy hiusmurtumia, vaihda letku uuteen.
  • Jos vuoto ei lopu liitosten kiristämisen jälkeen, älä käytä kaasulaitetta, vaan ota yhteys kaasuasennusliikkeeseen.