Ideoita omenien käyttöön - Yhteishyvä

Ideoita omenien käyttöön

Ideoita omenien käyttöön

Uuniomenoita, mehua, kuivattuja omenalastuja ja tuoreita herkkuhedelmiä – omenasta on moneksi. Katso ideoita eri omenalajikkeiden käyttöön.

Jaa Somessa
Teksti
Stina Pyrrö, artikkeli on päivitetty 9.5.2016
Kuvat
SOK

Valkeakuulas

Hyviä omenia syötäväksi

Aromikas ja happoinen Valkea kuulas on rakastettu ja perinteinen kesäomena. Se on sekä herkkuomena että talousomena.

Myös Gyllenkrokin Astrakaani on arvostettu ja mehukas kesälajike. Aikaisin kypsyvistä uusista lajikkeista Vuokko on mehukas ja sokerisen hapokas syöntiomena.

Syyslajikkeista melbat ja kanelit ovat aromikkaita ja miedosti happoisia herkkuomenoita. Uusista syyslajikkeista Heta on makea herkkuomena, joka sopii myös hilloamiseen.

Talvilajikkeista muun muassa mausteinen Åkerö ja happoinen Lobo ovat hyviä syöntiomenoita.

Uuniomena

Hilloja, piirakoita ja uuniomenoita

Happamat, kovat ja mehukkaat omenat ovat laadukkaita talousomenoita. Ne soseutuvat hyvin ja niistä keitellään maukkaimmat hillot. Ne soseutuvat myös uunin lämmössä ja sopivat erityisesti umpinaisen piirakan paistoon.

Pehmeämaltoinen lajike on paras valinta, kun omenaviipaleiden tulee pysyä leivonnaisissa kauniisti koossa.

Uuniomena voi olla maun mukaan makea tai happoinen.Kesälajike Valkea kuulas on mehukas ja hapokas talouskäyttöön. Syyslajikkeista esimerkiksi Samo on raikkaan hapokas, Raike ja Harlamovski aromikkaita hillo- ja soseomenoita. Hapokas talvilajike Antonovka on arvostetuimpia talousomenoita.

Omenamehu

Omenamehu

Pastöroitu omenamehu säilyy lasipullossa viileässä varastossa useita vuosia. Pastöroimaton mehu pakastetaan, jotta se säilyy. Omenoista saa mehua keskimäärin 60 prosenttia niiden painosta. Mehuisuus vaihtelee lajikkeen mukaan.

Runsashappoiset lajikkeet ovat parhaita mehujen valmistuksessa. Syyslajike Raike on yksi parhaimmista mehuomenoista. Mitä kovempi omenan kuori on, sitä enemmän siitä saa mehua.

Talvilajikkeista Antonovka on hyvä hapokas omena mehustukseen ja myös arvokas hillo-omena. Sen maku on täyteläisin, kun omenat saavat kypsyä viileässä muutamia viikkoja poiminnan jälkeen.

Kuivatut omenat

Kuivatut omenat

Kuivatut omenat säilyvät maukkaina pitkään. Kuivaa omenoita näin: Ota kilo omenoita, huuhtele ne. Poista siemenkodat ja vioittuneet kohdat. Kaada kulhoon 2 dl vettä, sekoita veteen 2 rkl sitruunanmehua.

Leikkaa omenoista ohuita renkaita, ja laita ne sitruunaveteen, jotta malto ei tummu. Valuta omenat ja levitetä uuniritilälle. Ripottele mausteeksi kanelia. Laita ritilä 50 asteen lämpöön uunin alimmalle tasolle.

Anna omenarenkaiden kuivua uunissa useita tunteja. Omenat ovat valmiita, kun ne ovat hieman nahkeita, mutta eivät vielä kovia. Omenarenkaat voi ripustaa naruun tai säilyttää paperipussissa.

Julkaistu: 1.8.2015
Muokattu: 11.12.2018
Jaa Somessa