Kesäkurpitsat ovat maukkaimmillaan nuorina, ja niitä kerätään kasvukauden aikana tarpeen mukaan. Kesäkurpitsaa voi käyttää uuniruokiin, salaatteihin, keittoihin, suolaisiin piirakoihin ja muhennoksiin.
Talvikurpitsan annetaan kasvaa mahdollisimman pitkään syksyllä, mutta sato korjataan ennen pakkasia. Kypsästä kurpitsasta lähtee ontto ääni koputettaessa. Halkaisi kurpitsa, kuori sekä poista siemenet ja rihmastot. Mehukasta ja kiinteää maltoa voi käyttää keittoihin, muhennoksiin, leivonnaisiin ja hilloihin. Siemenet voi huuhtoa ja paahtaa kevyesti paistinpannulla.
Kurpitsat sisältävät muun muassa C- ja E- vitamiineja sekä beetakaroteenia ja kaliumia. Kurpitsansiemenissä on rasvahappoja, B-vitamiineja, sinkkiä ja rautaa. Helposti sulava ja vähäkalorinen kurpitsa sopii laihduttajankin ruokavalioon.