Internet Explorer -selainta ei enää aktiivisesti tueta. Suosittelemme käyttämään sivustoamme esimerkiksi Google Chrome tai Mozilla Firefox -selaimilla.

Lisälämmitin – ostajan opas

Teksti:
Anna-Maria Wasenius ja Yhteishyvän toimitus.
Kuvat:
SOK
Julkaistu: 6.9.2015
|
Muokattu: 28.10.2022
Näppäriä lisälämmittimiä löytyy moneen käyttöön. Esimerkiksi mökillä, varasto- tai piharakennuksessa voi tarvita erillistä lämmönlähdettä.

Mitä kannattaa huomioida lisälämmitintä valitessa?

  • Käyttötarkoitus. Isotehoisia ja tuulettimella varustettuja lämmittimiä suositaan erityisesti tilapäisessä ja nopeassa lämmittämisessä. Pienitehoinen on käytännöllinen, kun lämpötilaa pidetään jatkuvasti yllä.
  • Lämmitettävän tilan koko. Kuutiot, joille lämpöä riittää, kuvaavat parhaiten lämmittimen tehoa. Lämmittimen tuotetiedoissa on maininta tehon riittävyydestä.
  • Energiankulutus. Sähkötoimisen laitteen energiankulutukseen vaikuttavat erityisesti lämmittimen ottoteho, sopivuus lämmitettävän tilan kokoon, mahdollinen termostaatti sekä käyttöpaikan eristykset.
  • Turvallisuus. Sähkötoimiset lämmittimet on varustettu ylikuumenemissuojalla, jonka tehtävänä on poikkeustilanteessa katkaista laitteen sähkö. Kaasutoimiset laitteet on varustettu liekinvarmistimella, joka katkaisee kaasuntulon, jos liekki jostain syystä sammuu. Varmista, että tuotteesta löytyy CE-merkintä ja tarkista sille annettava takuu. Kaikki sähkökäyttöiset lämmittimet kuuluvat SER-kierrätysjärjestelmän piiriin.

Lisälämmittimet – tyypit ja ominaisuudet

OminaisuusMiten toimii
Pakkasvahtihuolehtii, että lämpötila pysyy plussan puolella, ylläpitää termostaatin avulla lämpöä +5–+35°C, käyttövoimana sähkö, käyttökohteita pienet tilat, kuten kellarit, varastot tai autotallit.
Läpivirtauslämmitin eli konvektoritehokkaaseen lämmittämiseen, puhaltimella tai ilman, puhallin tehostaa lämpiämistä, äänetön ja tehokas, käyttövoimana sähkö, sopii esimerkiksi mökille, varastoihin ja muihin kuiviin tiloihin.
Lämpöpuhallintilapäiseen ja nopeaan lämmittämiseen, kokoon nähden suuri lämmitysteho, saatavilla pieni- ja suuritehoisia sekä kosteaan tilaan sopivia laitteita.
Työmaapuhallinvoidaan kohdistaa haluttuun suuntaan, käyttövoimana sähkö, nestekaasu, valopetroli tai polttoöljy, käyttökohteita esimerkiksi kylmät työtilat, työmaat ja varastot.
Öljytäytteinen lämmitinpitkäaikaiseen käyttöön ja peruslämmöksi, matala pintalämpötila, hiljainen, lämpenee nopeasti, jäähtyy hitaasti, käyttövoimana sähkö, käyttökohteita esimerkiksi asuintilat, kesämökit ja varastohuoneet.
Säteilylämmitintilapäiseen lämmittämiseen, lämmittää nopeasti, lämpö ohjautuu sinne, minne laite on suunnattu, käyttövoimana sähkö tai nestekaasu, käyttökohteita esimerkiksi terassit, lasitetut parvekkeet ja työtilat.
Kvartsilämmitinvarmista lämmittimen soveltuvuus kosteaan tilaan, käyttövoimana sähkö.