Internet Explorer -selainta ei enää aktiivisesti tueta. Suosittelemme käyttämään sivustoamme esimerkiksi Google Chrome tai Mozilla Firefox -selaimilla.

Lukijan kysymys: Miten eroon pihamaan muurahaisista?

Koostaja:
Yhteishyvä
Asiantuntija:
tuotantoasiantuntija Leena Huhtama, Hämeen ammattikorkeakoulu, sekä lehtori, puutarhaopettaja Virpi Väre ja lehtori Eija Rekola Hämeen ammatti-instituutti, Lepaa
Kuvat:
SOK
Julkaistu: 1.7.2016
|
Muokattu: 31.8.2020
Muurahaiset vaeltavat joskus puutarhasta jopa talon sisälle saakka. Mikä avuksi? Tässä asiantuntijan neuvot.

Miten puutarhasta saisi hävitettyä muurahaiset, kuitenkaan myrkyttämättä ruokakasveja? Ongelmana aina sisälle asti vaeltavat lukuisat murkut.

Nimimerkki kfcv

Muurahaiset pitävät kuivasta maasta, suojatuista paikoista, kuten harson alla olemisesta, ja usein myös hieman kosteista puurakenteista. Esimerkiksi puuhake katteena ja kivet tai laatat kasvimaalla voivat tarjota muurahaisille sopivia pesimispaikkoja.

Kasvimaata tai ruukkua kannattaa siis kastella säännöllisesti – toki kasvilaji huomioon ottaen. Tärkeintä olisi paikantaa varsinainen muurahaisten pesä, ei vain niiden kulkureittejä, ja kastella sitä reilusti. Joskus myös pesän lapioiminen multineen ja vienti muualle voi auttaa.

Muurahaisten karkottamiseen, tai ainakin niiden ohjailuun, voi kokeilla erilaisia vahvoja mausteita kuten kanelia, currya tai pippureita. Muurahaiset vierastavat vahvoja mausteita ja hakeutuvat muualle. Suolaa ja leivinjauhetta on myös käytetty, mutta kumpikaan ei ole kasvualustaan liuetessaan hyväksi kasveille.